FOTO: InfoBijeljina

U Srbiji je za pet dana napadnuto i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izvještavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a njih 14 je zadobilo povrede, od kojih je šest zahtijevalo hitnu ljekarsku pomoć, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije.

Prema evidenciji Udruženja, od utorka do subote, 7. do 11. jula, povrijeđeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i tijelo čvrstim predmetima iz neposredne blizine.

U dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, u skladu sa Sporazumom o saradnji i mjerama za podizanje nivoa bezbjednosti novinara, Udruženje novinara Srbije je prijavio policiji tri slučaja.

Povrijeđeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je ljekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći.

Prema podacima Udruženja, još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada na njih, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima Udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.

Udruženje je navelo da će, kao član Stalne radne grupe za bezbjednost novinara, u kojoj su uz novinarska i medijska udruženja i predstavnici policije i tužilaštva, insistirati da se evidentirani napadi istraže, a odgovorni kazne.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )