FOTO: null

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a i članovi Predsjedništva BiH, načelno su dogovorili mehanizam koordinacije koji podrazumijeva da nijedan dokument neće moći ići u Brisel na potpisivanje ukoliko prethodno nije usaglašen sa svim kantonim

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena od izvora upućenog u detalje nedavnog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, održanom u Briselu, na kojem je Izetbegović, u prisustvu Federike Mogerini, visoke predstavnice EU, navodno pristao na Čovićevu ponudu i ovakvu ustavnu ulogu kantona.

"Istina, Izetbegović je postavio pitanje prisustva velikog broja ljudi na tim sastancima. Ostaje da se vidi kako će biti riješeno pitanje predstavljanja kantona na tim sastancima", ističe naš sagovornik, koji je zbog osjetljivosti materije insistirao na anonimnosti.

Iz svega proizlazi da će, ukoliko ovakvo rješenje bude konačno usvojeno, te usaglašeno na nivou Vijeća ministara - entitetske vlade, kantonima ipak biti data veoma značajna uloga u okviru mehanizma koordinacije.

Potpuno je, međutim, drugo pitanje kako će takvu kantonalnu ulogu politika "oslovljavati"; da li kao davanje izvornih nadležnosti kantonima, ili pak kao "konačno popuštanje SDA" i omogućavanje kantonima da stave veto na bilo koju evropsku odluku koja im se ne sviđa, ili za koju smatraju da je štetna po njih.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, nema dileme... Podsjeća da je usvajanje ovog dokumenta jedan od dva ključna uslova za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

"Mehanizam predstavlja bitan instrument za preuzimanje pravne stečevine EU i radni materijal, o kojem se još razgovara, predstavlja dobru osnovu za konačno usaglašavanje. Njime će, dakle, biti definirane procedure, modaliteti i načini unutar kojih će BiH u okvirima svoje ustavne strukture preuzimati direktive i pravnu stečevinu EU na efikasan način", ističe Zvizdić.

Navodi da je u kominikeu Evropske komisije, objavljenom nakon prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje prošle sedmice, istaknuto kako je potrebno definirati mehanizam poštujući tri osnovna principa.

"To su poštivanje ustavnih nadležnosti, usklađivanje sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i efikasnost u donošenju odluka i prihvatanju evropske pravne stečevine. Ovim principima mehanizam će imati maksimalan nivo prohodnosti, efikasnost unutar procedura donošenja odluka i aktivnog preuzimanja pravne stečevine EU", zaključuje Zvizdić.

Naglašava kako očekuje skoro postizanje saglasnosti između Vijeća ministara i vlada entiteta upravo na osnovu ovih principa koji, istina, u ovoj fazi i dalje mogu da budu različito tumačeni.

Nikola Lovrinović, član Predsjedništva HDZ-a i državni poslanik, podsjeća da ova partija insistira da se mišljenje kantona u procesu integracija čuje.

"Županije moraju biti u poziciji da iskažu svoj stav, u skladu sa svojim nadležnostima. Uvjeren sam da, ukoliko sva tijela vlasti ne budu na putu integracija, sigurno nećemo uspjeti. Nećemo biti kredibilni", zaključuje on.

Nesumnjivo, mehanizam koordinacije "prijetio" je da postane institucionalno nerješivo pitanje, poput "Sejdić i Finci", budući da, u ovom slučaju, politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata dugo nisu mogli da se dogovore u vezi s ulogom kantona.

Tek ostaje da vidimo da li će kantonima uistinu biti data državotvorna uloga, čega se pribojavaju lijeve političke opcije u BiH, odnosno hoće li bilo koji od njih 10 zloupotrebljavati vlastiti značaj u procesu integracija.

Vrijedi podsjetiti da je ovo pitanje koje se dugo usaglašava isključivo unutar FBiH, s obzirom na to da uloga RS u ovom procesu nikad nije bila sporna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )