FOTO: InfoBijeljina

Stanje ukupnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi pet milijardi i 350 miliona KM ili 50,62 % procijenjenog BDP-a za 2018. godinu. Predviđanja kažu da će dug rasti do 60 % BDP-a i to je kritična granica preko koje ne bi smjelo da se ide, kažu u Pokretu Uspješna Srpska. Ovo su podaci koje su u trećoj emisiji „Uspjeće Srpska TV“ Iznijeli Zlatko Maksimović i Saša Mičić.

Prema riječima prof. Mičića, ono što je problematičnije je analiza tog duga, tačnije zašto se zadužujemo.

„Ja sam analizirao i tek oko 2,2 odsto je kratkoročni dug. Dakle, 97,8% je dugoročni dug koji ćemo mi da vraćamo narednih pet, deset ili petnaest godina. Mi smo zadužili buduće generacije koje će to morati da vraćaju“, kaže prof. Mičić.

Sagovornici su se složili da svrsishodno zaduživanje nije nužno loše. 

„Ulaganje radi razvoja i ulaganje u planske projekte koje će se kasnije višestruko vratiti ima smisla. Kada se osmišljava projekat, potrebno je uraditi detaljnu analizu i utvrditi kakav će biti povrat investicija od tog projekta. Samo takvo zaduživanje je dobra stvar“, rečeno je u emisiji „Uspjeće Srpska TV“ posvećenoj javnom dugu, zaduženju i kriminalu i korupciji u ekonomiji.

„Matematika je ovdje jasna. Moramo napraviti novi prihod da bi mogli da povećamo standard“, rekao je prof. Mičić.

Prof. dr Zlatko Maksimović rekao je da mora postojati veći stepen odgovornosti.

„Kada bi se tačno znalo ko je za šta odgovoran i kada bi svako ko je na nekoj poziciji imao veći stepen odgovornosti, situacija bi bila mnogo bolja. To je ono za šta se u Uspješnoj Srpskoj zalažemo. Rukovođenje treba prepustiti stručnim i uspješnim, a ne politički podobnim“, poručio je Maksimović.

Bez domaćinskog odnosa nema uspješne i bolje Republike Srpske, poručili su sagovornici. 

Cijelu emisiju možete pogledati u prilogu.



 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )