FOTO: null

Poljoprivrednici u BiH još nemaju vremena da razmišljaju o predstojećoj jesenjoj sjetvi, jer muku muče s tim kako će da isfinansiraju realizaciju svojih planova, te najavljuju da će brazde zbog nedostatka novca biti kraće nego proteklih godina.

Nekoliko okolnosti ide im na ruku, poput toga da je gorivo pojeftinilo te da nam je odobren izvoz mlijeka u EU, ali je time, kako poručuju, riješen tek dio u moru problema u kojima se guše.

Na ruku im, ističu zemljoradnici, ne ide ni vrijeme, s obzirom na sušu, a vremenske prilike već godinama im zadaju glavobolju, pošto su ih, pored nedostatka padavina, periodično ojadile i poplave, ali i grad.

Kada se podvuče crta, situaciju ocjenjuju katastrofalnom i mole državu da im pomogne u proizvodnji.

"Stanje je, dakle, katastrofalno i ništa se nije promijenilo nabolje. Naprotiv, sve teže se živi. Poticaji, kao što znate, kasne. Situacija nikako nije povoljna", potvrdio nam je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

On ističe da je gorivo jeftinije za oko 10 procenata, ali da ono, u cijelom udjelu pri sjetvi, čini tek 20 odsto ukupnih troškova.

"Što se tiče RS, tu postoje određeni regresi za sjetvu. U FBiH nije takav slučaj i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, pošto regresi za sjetvu ne postoje. Mislim da će sjetva biti smanjena u odnosu na protekle godine", naglasio je Pejić.

Ostoja Nikolić, poljoprivrednik iz mjesta Batković, kod Bijeljine, sa sjetvom će, ako to vremenske prilike dozvole, početi za dvadesetak dana, a planira da sije stočni grašak, stočni kelj i ječam.

Nikolić navodi da je, kada je riječ o predstojećoj jesenjoj sjetvi, situacija veoma teška, što zbog suše, što zbog nedostatka novca.

Farmerima je preporučio da zasiju što više strnih žita, kako bi imali dovoljno hrane za stoku. Međutim, nije optimističan da će sjetva biti uspješna.

"Poljoprivrednici sada nisu u mogućnosti da pripreme zemlju zbog vremenskih prilika, a ni finansijska situacija nije povoljna i mislim da će dosta površina ostati nezasijano", naveo je Nikolić, koji je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar".

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su nam da je u planu da podrška poljoprivrednicima za predstojeću jesenju sjetvu bude na nivou prošlogodišnje.

Inače, prema podacima koji su saopšteni iz Agencije za statistiku BiH, u jesenjoj i proljećnoj sjetvi u BiH, sezona 2014/2015, najviše je zasijano žitarica (58,4 odsto udjela u ukupno zasijanim površinama).

Slijede krmno bilje (25,1 odsto), povrće (14,4 odsto), te industrijsko bilje (2,1 odsto).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )