FOTO: ng

Više od 130 godina od početka gradnje, katedrala Sagrada Familija u Barseloni će konačno dobiti dozvolu za izgradnju, rekli su zvaničnici iz gradskog savjeta.

Prema sporazumu, bazilika će platiti gradskim vlastima 36 miliona evra kako bi pomogla sistemu javnog prevoza u Barseloni i kako bi obnovila obližnje ulice, čime bi se okončao spor oko zakonitosti zgrade.

Deo novca će se usmjeriti na renoviranje prilaza oko katedrale i na proširivanje postojećih ulaza. 

Gaudijev dizajn sadrži 18 kula posvjećenih dvanaestorici apostola, četvorici jevanđelista, Isusu i Bogorodici i uključuje modernistički stil i secesiju, kao i tradicionalne gotičke elemente. 

Sagrada Familija, što znači "sveta porodica" na španskom jeziku, najzad će se završiti 2026. godine, sto godina od Gaudijeve smrti. Gaudija je udario tramvaj 1926. godine, kada je samo četvrtina njegove zgrade bila odrađena. Od tada je napredak spor.

Kada se dozvola izda, biće ustanovljena komisija za rad koja će uključiti lokalne stanovnike, kako bi se završio projekat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )