FOTO: InfoBijeljina

Bijeljinac Bato Sulejman Hanušić potiče iz poznate muzičke porodice koja je obilježila jedan vremenski period, a gostujući u novoj emisiji „Kafica“ portala InfoBijeljina prisjetio se kako je njegov rođak Hazim Hanušić „otkrio“ Tomu Zdravkovića, kakav je bio kulturni život u Semberiji sedamdesetih i osamdesetih godina, kako je Toma od njegovog oca posudio bicikl...

- Hazim Hanušić je bio raspoređen u Tuzlu kao radnik u oblasti kulture, bio je zadužen za pozorište, radio, kino. Ali on je volio da svira, pa je funkcije pomalo dijelio. Kada je svirao u hotelu u Tuzli, pojavio se neki momak u papučama, imao neku knjižicu, pomoćnik električara bio... Hazim ga slušao, pa pitao “Momak, bi l’ ti htio pjevat?“ On kaže - bih. To je bio Toma Zdravković, koji je poslije došao i u Hotel „Drina“, nekoliko mjeseci je pjevao i živio u Bijeljini - priča Bato Hanušić.
 
Bato, muzičar koji je u svojim pjesmama toliko puta opjevao Bijeljinu, kaže da je počeo da piše stihove u Gimnaziji, a iako je većina članova njegove porodice bila vezana za instrument harmoniku, on je uz stariju sestru, zatim „Džuboks“ magazine i gramofonske ploče, zavolio „Bitlse“ i rock and roll.

- Tako sam zavolio gitaru i dan-danas sam uz nju. U mladosti sam išao po literarnim večerima, imali smo omladinske kampove, logorske vatre, pjesnici su recitovali... čak sam se družio sa Duškom Trifunovićem u nekoliko navrata. Otac mi je kao malom napravio harmoniku dugmetaru, ali kako sam uzeo u ruke gitaru, nisam je više ispuštao - navodi Hanušić.
 
Bato je poznavao i „bijeljinskog kauboja“ Harija Džeksona, pa se prisjetio kako je bježao sa časova i odlazio u njegovu fotografsku radnju.

- Imao sam kameru 8 milimetara, a kasnije mi je otac kupio i foto-aparat na crno-bijeli film. Savladao sam tu tehniku odlično, a sjećam se kako su ljudi koje sam snimao dolazili kući i donosili rakiju i ostale stvari, samo da im pustim da vide sebe, makar to trajalo i tri sekunde. Bila je to senzacija. Kada sam krenuo u Gimnaziju, Hari je imao fotografsku radnju u blizini, pa bih često bježao sa časova kod njega - dodaje Hanušić.
 
Cijelu emisiju, u kojoj Bato Sulejman Hanušić govori o djedu koji je prvi počeo da pravi i popravlja harmonike, o ostalim članovima njegove porodice, o druženju u Bijeljini sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, Muzičkoj omladini, Pozorištu, njegovom studiranju u Sarajevu, pogledajte i poslušajte na OVOM linku. 


 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )