FOTO: InfoBijeljina

Na području Semberije biće nastavljena druga faza projekta izgradnje sistema za navodnjavanje koji će obuhvatiti 377 hektara poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu mjesne zajednice Batković, odlučeno je, između ostalog, na današnjoj sjednici gradske Skupštine.

Ugovor o ovom projektu biće zaključen između Grada Bijeljina i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a obuhvatiće i sanaciju - uređenje kanala Stara Dašnica.

- Ovo je nastavak dobre saradnje Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno saradnje sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Pored površine koja će biti obuhvaćenja sistemom za navodnjavanje, planirano je uređenje 12.500 metara kanala Stara Dašnica.Vrijednost projekta iznosi oko šest miliona KM - od toga će četiri miliona koštati izgradnja sistema za navodnjavanje, a za uređenje kanala Stara Dašnica biće izdvojeno oko dva miliona KM. Grad Bijeljina je u obavezi da sufinasira projekat navodnjavanja u iznosu od 15 odsto – istakao je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić.

On je istakao da će sistem navodnjavanja semberskim poljoprivrednicima pomoći u sušnim periodima i donijeti mnoge pogodnosti - smanjiće troškove proizvodnje i na taj način ih učiniti konkurentnijim na tržištu.

Cjelokupan projekat navodnjavanja obuhvatiće oko 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Semberiji. Izgradnja prve faze sistema, na 511 hektara u Donjem Crnjelovu, privedena je kraju, a druga faza, koja koja će pokriti oranice Batkovića biće započeta u martu. Rok za završetak druge faze predviđen je za septembar 2020. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )