FOTO: srpskainfo.com

Naftaši u BiH ne razmišljaju o sniženju cijena goriva iako je na svjetskoj berzi već duže vrijeme prisutan trend pojeftinjenja barela sirova nafte.

Potrošače i vozače najviše ljuti to što, u suprotnom, odnosno kad barel poskupi, domaći naftaši preko noći koriguju cijene na više, pravdajući se upravo dešavanjima na svjetskom tržištu.

Zanimljivo je da je, naprimjer, u ovo doba prije deset godina barel sirove nafte koštao 147 dolara, dok je cijena litra goriva na pumpama u BiH iznosila 2,5 KM. To znači da je, u međuvremenu, barel pojeftinio čak upola, pa trenutno košta oko 73 dolara, dok je litar benzina jeftiniji za samo 12 odsto, a njegova cijena se kreće oko 2,2 KM, pa i više.

Na pitanje da li će u Srpskoj doći do pojeftinjenja goriva, s obzirom na pad cijena sirove nafte, koji u kontinuitetu traje unazad mjesec dana, iz Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima RS saopštili su da nikad nisu razmatrali pitanje cijena nafte i naftnih derivata!?

Različito ponašanje nakon poskupljenja i pojeftinjenja barela na svjetskoj berzi iz ove grupacije više puta su objasnili stavom da distributeri rade po principu slobodnog tržišta, te da formiraju cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i Zakonom o tržištu.

A njihova poslovna politika kaže da, pri poskupljenju od pet feninga – za koliko je početkom jula skočila cijena goriva zbog poskupljenja sirove nafte – distributeri u BiH dnevno zarađuju dodatnih 165.000 KM.

Naime, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da se u ovoj državi godišnje u saobraćaju potroši 1,2 milijarde, a dnevno oko 3,3 miliona litara goriva. To znači da naftaši na razlici od pet feninga za samo mjesec dana zarade čak 5 miliona KM.

Podsjetimo, od 1. februara, kada je počeo da se primjenjuje izmjenjeni Zakon o akcizama, cijena goriva je povećana bar u šest-sedam navrata.

Pod pritiskom javnosti, odnosno za vrijeme protesta nezadovoljnih vozača, polovinom juna je uslijedilo blago pojeftinjenje goriva za oko pet feninga. Ubrzo su cijene smanjene za još pet feninga, ali je pojeftinjenje bilo kratkog daha, jer je već početkom jula cijena skočila za isti iznos.

Građani osuđuju ponašanje naftaša, koji imaju različite aršine pri poskupljenju i pojeftinjenju sirove nafte na svjetskoj berzi. Naglašavaju da im se i najmanji skok cijene barela obio o glavu, dok od pojeftinjenja uglavnom nemaju nikakve vajde.

– Kad nafta pojeftini pumpadžije uglavnom ne reaguju, odnosno koliko god mogu odugovlače sa snižavanjem cijena goriva na pumpama. Njihove priče da se rukovode dešavanjima na svjetskom tržištu su neozbiljne. Jedini motiv im je ubiranje ekstraprofita od  vozača i privrednika – kaže Nikola S. iz Banjaluke.

U udruženjima potrošača posebnim problemom smatraju to što se cijene goriva odražavaju na koštanje osnovnih životnih namirnica.

– Naftaši prate dešavanja u svijetu kad nafta poskupljuje, dok pojeftinjenja ignorišu. Zato kod nas samo rastu cijene goriva, a samim tim i hrane. Imaju monopol i zato mogu da se ponašaju kako hoće – kaže direktorka trebinjskog udruženja „Oaza“ Nedeljka Ilijić.

Različite cijene na istim pumpama

Jedan od najvećih lanaca benzinskih pumpi u RS ima tri različite cijene na svojim pumpama na udaljenosti od samo nekih 50-ak kilometara. Cijena po litru varira za čak četiri feninga, pa tako dizel euro-5 na jednoj od pumpi u Banjaluci košta 2,2 KM po litru, na izlazu iz Banjaluke, na oko kilometar razdaljine, 2,22, a na ulazu u Prijedor litar ovog dizela iznosi 2,24 KM.

Poznato je, inače, da postoje značajne razlike u cijenama goriva po regijama u Srpskoj. Tako je gorivo najskuplje u Hercegovini, a najjeftinije u Semberiji, što naftaši pravdaju troškovima transporta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )