FOTO: Nezavisne

Na najprestižnijem svjetskom takmičenju harmonikaša 70. "Trophee Mondial De L'accordéon 2020", kompozicija "Balkanika" banjalučkog kompozitora Dalibora Đukića osvojila je treće mjesto u kategoriji - Internacionalno takmičenje kompozicija.

Interpretator kompozicije je bio Litvanac Jonas Vozbutas, koji je trenutno jedan od najvirtuoznijih mladih harmonikaša u svijetu.

Inače, kompozicija "Balkanika" je pisana i posvećena istaknutom harmonikašu Stojanu Bojiću, koji je "Balkaniku" premijerno izveo na Muzičkoj akademiji "Gnjesini" u Moskvi, povodom jubileja zaslužnog umjetnika Rusije, profesora Ruske muzičke akademije "Gnjesini" Jurija Sidorova.

"U skorije vrijeme je u planu premijerno izvođenje još dvije moje kompozicije od strane Stojana Bojića i to u okviru doktorskog umjetničkog projekta na temu 'Savremeno stvaralaštvo za harmoniku bosanskohercegovačkih kompozitora', a to su djela 'Igre' za harmoniku, sopran i gudački orkestar, i 'Balkan Eroico' za harmoniku i gudački orkestar", ispričao je Đukić.

Dalibor Đukić je prvi doktor kompozicije u Republici Srpskoj i kompozitor koji je od kraja doktorskih studija neprestano i s velikim entuzijazmom radeći na polju muzike napisao nemali broj kompozicija.

Zanimljivo je da je kompoziciju "Balkanika" izvodio i Nikola Kizić u okviru doktorskog umjetničkog projekta na Akademiji umjetnosti u Bratislavi, a za istu je imao samo riječi hvale.

"To je djelo koje karakterišu virtuoznost, koherentnost, preciznost i melodijsko-unutrašnji izraz. Sam izbor kompozicije 'Balkanika', koju predstavljam slovačkom auditorijumu, govori o izvanrednom kvalitetu kojim ocjenjujem navedeno djelo", istakao je tada Kizić.

Đukić je doktorski umjetnički projekat pod nazivom "Igre" - ciklus pjesama za sopran i kamerni orkestar odbranio 2016. godine na Fakultetu muzičke umjetnosti Univerziteta u Beogradu i time postao prvi doktor kompozicije u Republici Srpskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )