FOTO: null

Uskoro će se navršiti pune dvije godine od popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Konačni rezultati popisa još uvijek nisu objavljeni, a koliko se kasni možda i najbolje ilustruje činjenica da je za objavu rezultata popisa 1910. trebalo manje

Godina je 1910. i austrougarske vlasti u BiH vrše redovan popis stanovništva u BiH, a ovaj popis kasnije će se smatrati jednim od najbolje urađenih u BiH za vrijeme austrougarske vlasti.

Vlastima austrougarske trebalo je samo dvije godine da objave konačne rezultate popisa stanovništva. Dodatno, objavljen je i analitički prikaz dobijenih podataka.

“Nakon obavljenog popisa u oktobru 1910. godine bio je ostavljen određeni rok i popisnim povjerenicima i kotarskim uredima za sastavljanje privremenih pregleda, svaki na svom nivou. Kotarski uredi su onda sve podatke o popisu morali poslati Statističkom odjeljenju Zemaljske vlade do 22. decembra 1910. godine. Pri Statističkom odjeljenju Zemaljske vlade početkom 1911. godine formiran je poseban ured za popis stanovništva koji je trebao obraditi sav popisni materijal. Kompletni rezultati popisa iz 1910. godine, sa analitičkim prikazom rezultata objavljeni su 1912. godine u publikaciji ‘Rezultati popisa žiteljstva u Bosni i Hercegovini od 10. oktobra 1910. godine’, a publikaciju je izdala Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine”, kaže za sarajevske medije Fuad Ohranović, viši arhivista u Historijskom arhivu Sarajevo.

Cijeli vijek poslije, pune dvije godine nakon obavljenog popisa stanovništva potpuno je neizvjesno kada će biti objavljeni konačni rezultati popisa koji je u BiH održan u oktobru 2013.

Sasvim je jasno da je trenutno ključni problem političke prirode i tiče se toga kako će se izvoditi rezidenti.

Međutim, prema unaprijed utvrđenom planu, Agencija za statistiku BiH trebala je, da nije bilo političkih opstrukcija, prve konačne rezultate objaviti sredinom ove godine, odnosno punih 20 mjeseci nakon što je popis okončan.

Sva tehnička dostignuća 20. i prve decenije 21. vijeka očito nisu mnogo od pomoći kada se radi o BiH. Austrougari su 100 godina prije bili jednako brzi, ako ne i brži.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )