FOTO: N1/Tanjug

Pješčane oluje pogodile su sušna područja u ruralnim dijelovima Australije i prijete da se prošire na naseljenije gradove, uključujući Sidnej. Neke dijelove Australije, međutim, pogodile su i snažne oluje praćene gradom.

Veliki oblaci crvene prašine stigli su do gradova poput Daba u najnaseljenijoj australijskoj državi Novi Južni Vels, usled ekstremnih vremenskih uslova koji su već izazvali požare u Australiji.

Oluje u Novom Južnom Velsu i Viktoriji dodatno su unijele pometnju, nakon visoke temperature i suvih vjetrova koji su raspirivali vatru na površini veličine jedne trećine Njemačke. 

Australijski meteorološki zavod objavio je upozorenje na "snažne oluje" praćene olujnim vjetrovima, obilnim gradovima i jakim kišama za velike dijelove Novog Južnog Velsa, južnog Kvinslenda i mnoga područja države Viktorije. Postoji takođe rizik od poplava, navodi se.

Australijska prestonica Kanbera takođe se u ponedeljak našla na udaru jakih vjetrova i grada praćene većim komadima leda koji su 15-tak minuta poharali grad.

Kiša je prošle nedelje pala u tri požarima poharane savezne države, donjevši izvjesno olakšanje umornim vatrogascima koji se od septembra bore s požarima u Australiji.

U Kvinslendu su tokom vikenda mnogi putevi bili zatvoreni zbog poplava.

Grad veličine teniske loptice pogodio je u nedelju uveče Melburne, uništavajući automobile i imovinu, uz više od 1.500 poziva za pomoć upućenih interventnim službama.

Na društvenim mrežama dijele se video snimci i fotografije snažne pješčane oluje koja je u nedelju uveče pogodila Novi Južni Vels, postigavši brzinu od 100 km na sat u gradu Dubo.

U međuvremenu vlasti nastavljaju da izdaju upozorenja zbog požara koji plamte u mnogim dijelovima istočne Australije.

U požarima, koji su izbili u septembru, do sada je poginulo 29 ljudi i oko milijardu životinja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )