FOTO: radiosarajevo.ba

​Posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), koja bi trebalo da sleti 17. aprila u Kazahstan, mogla bi da ostane u karantinu 14 dana u skladu sa antiepidemiološkim zahtjevima.

To je izjavio za Sputnjik epidemiolog Centra za pripremu kosmonauta Rusije Sergej Savin.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno se nalaze Rus Oleg Skripočka i Amerikanci Endru Morgan i Džesika Mejr. Planirano je da im se 9. aprila pridruže Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner i Amerikanac Kristofer Kesidi. Posle toga će se Skripočka, Morgan i Mejrova vratiti na Zemlju.

"I u Kazahstanu, kao i u Rusiji, donijeta je odluka o 14-dnevnoj izolaciji onih koji dolaze iz inostranstva. Ovaj zahtjev će se vjerovatno odnositi i na (Olega) Skripočku poslije njegovog dolaska sa MSS. To jest, trenutno je cijeli tradicionalni program rehabilitacije posle leta doveden u pitanje", objasnio je doktor.

Prema njegovim riječima, u vezi sa pandemijom korona virusa i zatvaranjem granica između zemalja, stručnjaci još uvijek ne znaju da li će ruski kosmonaut poslije povratka iz svemira moći da ode na odmor u inostranstvo ili će se odmarati u Rusiji.

"Odgovor na ovo pitanje nam je još uvijek nejasan. I ne samo zato što su granice sa drugim zemljama zatvorene - ne razumemo epidemiološku situaciju u različitim regionima Rusije", konstatovao je on.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije COVID-19 za pandemiju. Prema posljednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 786.000 slučajeva zaraze, a umrlo je više od 37.000 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )