FOTO: zadovoljna.hr

​Ovih dana nećete pretjerati čak i ako možda pomislite da opsesivno čistite sve i svuda. U skladu sa situacijom, potrebno je da neke navike, u vezi sa higijenom i dezinfekcijom, promijenimo i budemo što detaljniji. Važno je da se higijena svakog dana, i u svakom domu digne na "treći stepen".

Mnoštvo korisnih informacija i savjeta u "RTS ordinaciji" dao je prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene.

Nije važna vrsta sapuna
Nije važno kakvom vrstom sapuna perete ruke. Svaki sapun je dobar, samo ako se dobro drži. Čvrst sapun se drži na metalnoj rešetci, mora biti suv, nikako vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru, u posudi kako ne bi imao spoljni kontakt sa rukama.

Pjevajte pjesmicu dok perete ruke
Preporuka je pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a pošto ljudi možda ne znaju koliko je to vremena, onda se preporučuje da se u sebi otpjeva "Danas nam je divan dan". Kad otpjevate cijelu pesmu, pranje ruku je gotovo. 

Alkohol, maramice, gelovi...
Nije neopodno poslije pranja ruku primjenjivati alkohol. Alkohol je zgodan za primjenu kao i vlažne maramice, ili gel, koji je malo skuplji. Alkohol se može koristiti tako što se manjom količinom iz bočice istrljaju ruke. Kada ste u kući, ipak je najbolje dobro oprati ruke. Uvijek je bolje dobro oprati ruke nego trljati alkoholom prljave ruke, na primjer. Najbolje je u svakom slučaju i jedno i drugo, i pranje ruku i alkohol.

Ne koristite asepsol
Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa se koristi 70-postotni alkohol ili bilo koji hlorni preparat. Preporuka je da to bude žavelska voda - natrijum hipohlorit.

On je pripremljen za upotrebu u gotovom rastvoru, a može se praviti i miješanjem sa vodom u preporučenoj proporciji (pročitajte uputstvo). Može se koristiti za dezinfekciju ruku i predmeta. 

Cipele ostavljajte ispred vrata
Preparate sa hlorom ne treba koristiti na primjer za dezinfekciju cipela jer će ih oštetiti. Najjednostavnije je sunđerom preći preko cipele, i onda isprati sunđer.

Ako je u toj prašini bilo virusa, oni će otići sa sklonjenom prašinom. Nema smisla dezinfikovati cipele, a najbolje je ostaviti ih ispred vrata jer se na đonovima skupljaju prašina i virusi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )