FOTO: null

Haški sudija Karmel Agius izjavio je da sve države žele hašku arhivu, ali da to nije nešto o čemu će se odlučivati na nacionalnim niovima.

On je za zagrebačku N1 tv rekao da je Savjet bezbjednosti UN već odlučio da će arhiva pripasti Ujedinjenim nacijama, a administriraće ih mehanizam.

„Vjerovatno, za negdje 50 godina ili više, moguće je da će Ujedinjene nacije odlučiti da arhivi idu raznim državama. Na primjer dokumenti koji su nabavljeni od raznih republika možda budu vraćeni upravo tim republikama, ili nešto tako“, naveo je sudija Agius.

Napomenuo je, međutim, da je sve u vezi s tim njegovo nagađanje i spekulisanje s obzirom na to da, kako je rekao, ne zna kako će sve završiti.

„Ali ne bi me čudilo da Ujedinjene nacije učine nešto tako“, zaključio je Agijus.

O činu hrvatskog geneala Slobodana Praljka, koji je u sudnici tribunala popio otrov tokom čitanja pravosnažne presude, kojom mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina, a nakon toga u bolnici preminuo, Agius je kaže da ne bi da ne bi to da komentariše, ali da misli da je to bio „čin očajnika, koji je postao kontraproduktivan“.

Upitan da objasni zašto je ontraproduktivan, Agius je kazao da naša planeta ima sedam milijardi stanovnika koji nisu znali ni da Praljak postoji, a pogotovo da je osuđen za ratni zločin. Sada, kaže, njih 6,5 milijardi je to sve vidjelo na televiziji, čitalo u novinama i sad znaju ko je bio Praljak i da se ubio naon što mu je sud potvrdio presudu za ratni zločin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )