FOTO: N1/REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Arheolozi su zabrinuti zbog planova da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u glavni grad Kairo gdje bi trebala biti izložena u novome muzeju.

Stručnjaci kažu da je 3000 godina stara mumija tako krhka da je ne bi trebalo transportirati iz grada Luksora gdje se u kontrolisanim uslovima čuva u staklenoj kutiji u grobnici.

Zabrinuti su da bi mumija, koja je već slomljena na nekoliko mjesta, mogla dodatno oštetiti.

Zbirka blaga "Zlatnog faraona" trebala bi biti glavna atrakcija novog Velikog egipatskog muzeja (GEM) koji će se otvoriti iduće godine kod piramida u Gizi.

Britanski arheolog Haward Carter otkrio je 1922. grobnicu faraona iz 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru. Bila je netaknuta i u njoj se nalazilo oko 5000 predmeta.

Egipatsko ministarstvo za starine prošle sedmice je prebacilo zlatni mrtvački sanduk Tutankamona iz Luksora u GEM "radi prve obnove od otkrića grobnice".

U Luksoru su ostali samo kameni sarkofag i mumija.

Konzervatori su u januaru završili obnovu faraonove grobnice koja je trajala deset godina.

Tutankamon je bio devetogodišnji dječak kada je postao egipatski faraon. Vladao je od 1333. do 1323. godine prije Hrista kao jedan od posljednjih kraljeva iz 18. dinastije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )