FOTO: null

Arheolozi sa Univerziteta u Kembridžu, predstavnici Zavoda za zaštitu istorijskog nasljeđa RS, Muzeja „Kozara“ iz Prijedora i arheološkog servisa “Arhej” iz Slovenije danas su se sastali na lokaciji Čarakovo, u podnožju između dva prethodna istraživačka l

Po riječima Čarli Frenča, šefa Katedre za arheologiju Univerziteta u Kembridžu sada će se vršiti geoarheološka istraživanja, nakon kojih će biti prikupljen materijal neophodan za buduće analize.

-Pokušaćemo da rekonstruišemo cijelo prakorito rijeke Sane i pokušaćemo da pokupimo materijal koji nam je neophodan za buduće analize- rekao je Frenč.

Profesor arheologije na Univerzitetu u Kembridžu Tonko Rajkovača pojašnjava da će se ovim istraživanjima pokušati objasniti veza između Sanske doline sa arheološkim lokalitetima Zecovi i Topića brdo.

-Cilj nam je da vidimo koliko je staro korito i da analizama potvrdimo i vegetaciju i starost cijele ove riječne doline- zaključio je Rajkovača.

Arheolog i hroničar grada Prijedora Milenko Radivojac rekao je da je  arheološki materijal pronađen proteklih godina potvrdio je da u Zecovima postoje ostaci neolitske culture, prenosi prijedorski portal prijedorinfo.

Po vjerovanju, stari Rimljani su u Zecovima imali svoju stražaru i uporište, kako bi uspješno kontrolisali rječni put Sanom, kao i ostale kopnene puteve.Dosadašnja nalazišta ukazuju na to da su ovi prostori bili naseljeni i prije 5. 000 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )