FOTO: pixabay/ilustracija

Arheolozi su na Brdu Cion u Jerusalimu našli dokaze o vavilonskom osvajanju, čime je, kako se čini, potvrđeno ono što piše u Bibliji o razaranju tog grada.

Profesori sa Univerziteta Sjeverna Karolina našli su naslage pepela, vrhove strela i slomljene dijelove posuda i lampi.

Najveće iznenađenje predstavljao je komad nakita nalik na minđušu čiji je gornji dio u obliku zvona, rekli su istraživači.

Šimon Gibson, jedan od direktora tog arheološkog projekta, izjavio je da je pronalazak takvog nakita prvi znak postojanja elite, što, kako se čini, ujedno potvrđuje bogatstvo Jerusalima prije osvajanja 587. i 586. godine prije nove ere.

On je rekao da se nakit rijetko nalazi na mjestima sukoba jer ga ratnici pokradu ili istope.

"To je jasan nagovještaj bogatstva stanovnika grada u vrijeme opsade", rekao je Gibson za CNN.

Objasnio je i da za arheologe naslage pepela mogu da znače mnogo različitih stvari, da mogu biti iz peći ili od spaljenog đubreta.

"Međutim, u ovom slučaju kombinacija naslaga pepela punih predmeta, pomiješanih sa vrhovima strela i veoma posebnim ukrasom, nagovještava neku vrstu pustošenja i razaranja. Niko ne ostavlja zlatan nakit i niko nema vrhove strela u kućnom otpadu", rekao je Gibson, dodavši da se zna gdje su bila drevna utvrđenja i da je sve to nadjeno u gradu, tako da se mogu isključiti druga objašnjenja.

Kako je navedeno, pronađeni vrhovi strela, poznati kao "skitski vrhovi strela" od bronze i gvoždja, često su se koristili u 7. i 8. vijeku prije nove ere i zna se da su ih koristili vavilonski ratnici. 

"Ti dokazi ukazuju na istorijsko osvajanje grada od strane Vavilona jer jedino veliko razaranje u Jerusalimu u tom periodu jeste osvajanje od 587. do 586. prije nove ere", rekao je on. 

Glineni predmeti, uključujući polomljenu grnčariju, dijelovi lampi tipičnih za taj period i drugi kućni objekti pomogli su arheolozima da utvrde njihovu starost. 

Rafi Luis, drugi direktor projekta, opisao je kakvo uzbudjenje predstavlja iskopavanje predmeta koji imaju veze sa važnim istorijskim dogadjajem kao što je vavilonska opsada Jerusalima. 

U osvajanju predvođenom neovavilonskim kraljem Nabukodonosorom Drugim je, kako se vjeruje, bilo velikih žrtava kada je grad sravnjen sa zemljom. 

Takođe je srušen hram kralja Solomona, kako piše u Starom Zavjetu. 

Ortodoksni Jevreji širom svijeta obilježavaju svake godine dan kada je srušen hram, Tiša B’Av, postom i u žalosti. 

Ove godine je taj dan obilježen u nedelju. Vjeruje se da je na taj dan uništen i drugi jevrejski hram. 

Uništile su ga rimske legije oko 70. godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )