FOTO: null

PODGORICA - Kompanija "Henley & Partners" najavila je da će u oktobru s Vladom Crne Gore pokrenuti program sticanja državljanstva po osnovu ulaganja u Crnoj Gori za koji veliko interesovanje očekuju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Iz ove globalne kompanije za migraciju investicija saopštili su da više od osam godina savjetuju Vladu Crne Gore o mogućem uvođenju programa ekonomskog državljanstva i veoma su zadovoljni što je sad pokrenut.

"Program sticanja državljanstva po osnovu investicija Crne Gore biće ograničen na samo 2.000 kandidata i ponudiće pojedincima nekoliko opcija, uključujući ulaganje od 450.000 evra u projekte u razvijenim područjima ili ulaganje od 250.000 evra u projekte u manje razvijenim područjima. Vlada će, pored toga, naplaćivati naknadu od 100.000 evra po prijavama. Nadoknada će biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja", navedeno je u saopštenju "Henlyja".

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, "Vijesti" su uputili na Kabinet premijera za odgovore na pitanja da li su kompaniju "Henley" izabrali kao marketing agenta za sprovođenje programa ekonomskog državljanstva, da li će program početi da se primjenjuje 1. oktobra i da li su utvrđeni detaljniji kriterijumi. Iz Kabineta premijera Duška Markovića odgovori nisu stigli.

"Crna Gora ima cilj da razvije održiv ekonomski model, nudeći investicione mogućnosti u različitim trgovinskim i investicionim sektorima i vjerujemo da je ovaj najnoviji program državljanstva po osnovu ulaganja korak u pravom smjeru. Predviđamo značajno interesovanje iz UAE za državljanstvo putem investicionih mogućnosti u jurisdikcijama kao što je Crna Gora", rekao je Marko Gantenbein, član globalnog izvršnog odbora "Henlei & Partnersa" i menadžment partnera "Henlei & Partners Dubai".

U oktobru 2017. godine UAE i Crna Gora su proširile ugovor o izuzeću viznog režima na obične vlasnike pasoša. Nakon toga, građani Crne Gore trenutno imaju pristup bez viza za 123 zemlje. Iz Evropske komisije ranije su upozorili da će Crna Gora morati da se, prilikom davanja državljanstva stranim investitorima, uskladi s evropskim strogim normama i kriterijumima za sprečavanje bezbjednosnih rizika.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kazao je u julu, dan nakon usvajanja programa, da Vlada treba pažljivo da razmotri to pitanje, kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu prema EU.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )