FOTO: Capital.ba

Članovi Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamenta BiH u srijedu su uputili zahtjev Savjetu ministara BiH da odmah pokrene proceduru izbora novih članova Komisije za koncesije BiH, koja već dvije godine funkcioniše u okrnjenom sastavu i koja, što je mnogo značajnije, od svog osnivanja nije izdala nijednu koncesiju.

Uprkos najavama i obećanjima svih srpskih političkih partija da će raditi na ukidanju potpuno nepotrebne Komisije za koncesije BiH, to obećanje nisu održali ni poslanici bivšeg Saveza za promjene, koji su proteklih pet godina bili vlast na nivou zajedničkih institucija, a namjeru da ukine ovu nesvrsishodnu instituciju ne pokazuje ni nova većina na nivou BiH. Ipak, i jedni i drugi i dalje tvrde da komisiju treba ukinuti, ali se prave nevješti na pitanje zašto to do sada nisu uradili.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Dragan Mektić kaže da apsolutno ne vidi potrebu za postojanjem Komisije za koncesije BiH, koja ne radi bukvalno ništa.

- Bošnjačke političke partije uporno okreću glavu pred činjenicama i odbijaju da građanima objasne da se godišnje troši milion maraka na plate nekolicine članova te komisije. Tu komisiju treba ukinuti zato što je, koliko ja znam, od svog osnivanja 2002. godine odlučivala samo o Studiji ekonomske opravdanosti za projekat autoputa na koridoru 5c, zato što je riječ o međuentitetskom projektu - kaže Mektić.

On dodaje da ne vidi zašto rješenje ne bi bilo da se, u slučaju da se pojavi sličan projekat, imenuje neko ad hok tijelo koje treba da odluči o tome, umjesto što se bespotrebno troše milioni maraka poreskih obveznika.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Dušanka Majkić kaže da nije problem samo Komisija za koncesije, već još niz institucija na nivou BiH koje su se pokazale kao potpuno nesvrsishodne. A najveći problem, ističe ona, jeste što bošnjački politički funkcioneri odbijaju bilo kakav razgovor o ukidanju takvih institucija.

- Oni preko tih nepotrebnih institucija prave privid nekakvog značaja i državnosti BiH, što je potpuno suludo. Ako ta komisija za koncesije ima nadležnost kada je u pitanju neki projekat koji prelazi međuentitetske granice, poput autoputa na koridoru 5c, zašto se ne bi mogli dogovoriti da to ostane nadležnost na nivou BiH, ali da o tome odlučuje, recimo, jedan čovjek u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, umjesto što postoji sedmočlana komisija koja bespotrebno guta milione maraka - kaže Majkićeva.

Na probleme u Komisiji za koncesije, koju čine po tri člana iz RS i FBiH i jedan iz Brčko distrikta, već punu deceniju ukazuje Kancelarija za reviziju BiH, iz koje se godinama navodi da su mandati pojedinim članovima ove komisije istekli još 2008. godine. Sjedište ove komisije je u Banjaluci, a njen godišnji budžet je oko milion maraka, od čega se više od 700.000 KM troši na plate, a ostatak na plaćanje smještaja, naknada za odvojeni život i zakup prostorija.

Sastav
U informaciji o statusu članova Komisije za koncesije BiH koju je u srijedu primio k znanju zajednički parlamentarni kolegijum navodi se da komisija od februara 2018. godine funkcioniše u okrnjenom sastavu.

- U februaru 2018. godine dobrovoljno su se penzionisala tri člana komisije i to predsjednik Hamed Mešanović i članovi Ivo Andrić i Mustafa Ramić, pa komisija radi sa četiri člana. Zamjeniku predsjednika Milomiru Amoviću mandat je istekao 2010. godine, kada i članu komisije Mensuru Šehagiću. Đoki Slijepčeviću istekao je 2008, a Anti Matiću 2015. godine - navodi se u informaciji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )