FOTO: null

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić pozvao je sva javna preduzeća od republičkog i lokalnog značaja u Bijeljini da iskoriste još dva dana roka za zapošljavanje boračkih kategorija, za šta je Vlada obezbijedila 2,5 milio

On je rekao da se samo 14 privatnih poslodavaca u Bijeljini odazvalo na javni poziv po projektima podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske "Zajedno do posla", čiji rok ističe sutra. 

"Izostalo je interesovanje i prijave bilo koje javne ustanove, preduzeća i lokalne zajednice u Bijeljini na koje apelujem da danas i sutra kroz ovaj projekat zaposle bar po jedno dijete iz porodica poginulih boraca", rekao je Savčić na konferenciji za novinare u bijeljinskoj boračkoj organizaciji. 

On je istakao da se na ovaj način pokazuje pravi odnos institucija i društva prema boračkim kategorijama i problemu zapošljavanja djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. 

"Problem ne može riješiti niko sam, ni Vlada, ni resorno ministarstvo, nego se moraju uključiti sva javna preduzeća i lokalna zajednica", zaključio je Savčić. 

U jednoj od tri komponente ovog projekta Vlade Srpske predviđeno je zapošljavanje kod poslodavaca u Republici Srpskoj 220 lica iz kategorija djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, u pojedinačnim iznosima od 3.000 KM. 

Projektom je predviđeno sufinansiranje za samozapošljavanje 125 djece poginulih boraca Srpske u iznosu od po 8.000 KM, kao i 210 ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u pojedinačnim iznosima od 4.000 KM. 

Rukovodilac bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Slavica Lukić rekla je novinarima da direktori javnih preduzeća, republičkih i lokalnih, nisu pokazali interesovanje za projekat podrške pri zapošljavanju boračkih kategorija u gradu. 

Ona je zahvalila privatnim poslodavcima u Bijeljini koji su se odazvali na ovaj poziv i na taj način podržali boračke kategorije. 

Lukićeva je navela da je ovih 14 privatnih poslodavaca iskazalo interesovanje za zapošljavanje 15 demobilisanih boraca, od čega su petoro djeca poginulih boraca. 

Do sada je šestoro djece poginulih boraca konkurisalo za samozapošljavanje, odnosno za registraciju samostalne djelatnosti. 

Lukićeva je pozvala poslodavce iz javnih preduzeća u Bijeljini da još danas i sutra konkurišu, ističući da je to i njihova obaveza da prime bar po jedno dijete poginulih boraca. 

Prema njenim riječima, u Bijeljini je bez posla 309 članova porodica poginulih boraca. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )