FOTO: null

Aktivisti romskih nevladinih udruženja u Bijeljini organizovali su danas uličnu akciju i pozvali građane da ne podržavaju prosječenje, nego da ga spriječe.

Član Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Begzada Jovanović rekla je novinarima da će promotivni leci biti podijeljeni u kafićima i objektima u gradu gdje djeca najčešće prose. 

"Kada vidite dijete koje prosi, nemojte mu davati novac, nego pozovite policiju na besplatan broj 122 kako bi to dijete bilo sklonjeno sa ulice", apelovala je Jovanovićeva. 

Ona je upozorila da taj novac nikada ne ide djeci, nego njihovim roditeljima ili drugim organizatorima prosjačenja. 

Prema podacima "Otaharina", u Bijeljini je identifikovano 28 romske djece koja prose. 

Jovanovićeva kaže da je, uz zalaganje nevladinih organizacija i cijelog društva, taj broj bio smanjen na 20, da bi sada premašio i 28. 

U Dnevni centar za djecu u riziku u Bijeljini ove godine je sklonjeno 130 djece, uzrasta od šest do 15 godina. 

U Dnevnom centru obezbijeđeni su im osnovni životni uslovi, uz edukaciju kroz igru i druženje, s ciljem da djeca prepoznaju rizike života na ulici i opasnosti koje nosi trgovina ljudima. 

Jovanovićeva ističe da se sklanjanjem djece koja prose sa ulice čini usluga ovoj djeci. U dosadašnjim akcijama nije bilo incidenata jer su uvijek prisutni policajci i stručnjaci Centra za socijalni rad. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )