FOTO: null

Radovi na savskom nasipu ,,Topolovac,, kod Crnjelova u Bijeljini privode se kraju i do sada je urađeno više od 90 odsto posla, rekao je direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić pri obilasku nasipa.

Projekat se finansira iz kredita Evropske investicione banke i vrijedan je 2.200.000 KM. 

"`Topolovac` je jedna od tri najkritičnije tačke na području Semberije. Ovdje je do sada urađena antiinflaciona zavjesa dužine 300 metara, utrošeno oko 1.000 tona cementa, te urađen gravitacioni ispust betonske građevine gdje je ugrađeno 1.200 metara kubnih betona i oko 123 tone željeza", rekao je Anđelić. 

Visina građevine od krune do dna je veća je od 15 metara. 

On je podsjetio da su radovi na "Topolovcu" počeli u oktobru 2013. godine, ali da je, zbog izuzetno teških vremenskih uslova, bilo neophodno u nekoliko navrata pomjerati rokove. 

"Posebno smo zadovoljni da danas, kada obilježavamo godišnjicu od velikih poplava, možemo da konstatujemo da radove na ovom objektu privodimo kraju te da za mjesec i po do dva očekujemo da će u potpunosti biti završeni", rekao je Anđelić novinarima. 

On je naglasio da je projekat u na savskom nasipu "Topolovac" jedan od pet projekata iz Programa hitnih mjera zaštite od poplava, koji je usvojila Vlada Srpske, te da su i ostali objekti u završnoj fazi, dok je savski nasip na Visoču u Batkoviću završen. 

Pomoćnik direktora JU "Vode Srpske" za ekonomski sektor Rada Baričanin rekla je da je na teritoriji cijele Srpske Vlada do sada preko ove ustanove zaključila 23 ugovora za 39 projekata, koji se finansiraju iz Evropske investicione banke. 

"Na teritoriji grada Bijeljina zaključeno je pet ugovora, Visoč je već završen, dva su u završnoj fazi, a i ostali će biti gotovi do kraja godine", rekla je Baričaninova. 

Ona je dodala da je ukupna vrijednost posla za teritoriju grada Bijeljina oko 7.000.000 KM, od kojih se na "Topolovac" odnosi 2,2 miliona KM. 

Baričaninova kaže da je Vlada Srpske preko resornog ministarstva i JU "Vode Srpske" zaključila ugovore za 10 projekata koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti za obnovu Srpske, a za Bijeljinu je obezbijeđeno oko 4.000.000 KM. 

Ona je najavila da će Vlada Srpske, preko resornog ministarstva i "Voda Srpske", raditi 22 miliona KM vrijednu rekonstrukciju crpnih stanica za cijelu Republiku Srpsku - 18 crpnih stanica i tri ustave. 

Za grad Bijeljinu će se raditi četiri stanice i jedna ustava, za šta je neophodno 5,5 miliona KM. 

Slobodan Čubrilo, nadzorni organ na ovom projektu čija realizacija je počela u oktobru 2013. godine, kaže da će do kraja maja biti završeni svi glavni radovi, a od kraja ovog mjeseca do 15. jula neophodno je da se ukloni stari zaštitni nasip i da objekat bude doveden u prvobitno stanje. 

"On kaže da su izvedeni radovi vrhunskog kvaliteta. 

Nemanja Tolj, direktor "Bijeljina-puta", preduzeća koje je izvođač radova, rekao je da su radovi u najvećem jeku te da vrijeme i vodostaj Save sada ne ometaju rad. 

"Poštujući predviđenu dinamiku nadamo se da ćemo kompletne radove završiti u prvoj polovini jula", rekao je Tolj. 

"Topolovac" je jedna od odbrambenih crpnih stanica u Semberiji za prepumpavanje vode u periodima poplava i visokih vodostaja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )