FOTO: null

Akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

To je saopšteno iz Ambasade SAD u Beogradu povodom izvještaja Atlantskog savjeta SAD u kom se predlaže aktivnija uloga SAD na Zapadnom Balkanu.

“Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD svakodnevno učestvuju u javnim raspravama o spoljnopolitičkim pitanjima i to je važan dio demokratskog procesa. Rasprave i debate o idejama pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje shvate važna pitanja sa kojima se suočavamo mi i svijet, ali te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u kreiranju zvanične američke politike”, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Atlantski savjet objavio je izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom “Balkan napred: Nova strategija SAD za region”.

U njemu je predloženo stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “istorijsko pomirenje” sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Poslije sukoba devedesetih, vjerovalo se da se Zapadni Balkan nalazi na putu ka stabilnosti i da će obećanje o evroatlantskoj integraciji pomoći zemljama bivše Jugoslavije da prođu kroz bolne unutrašnje reforme i podstaknu region na tješnju saradnju, koja će pomoći u prevazilaženju rana iz ratova, navodi se u izvještaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )