FOTO: null

U jesen 1977. godine u Priboju je formirano Amatersko kulturno- umjetničko društvo “Veljko Čubrilović“, a prvi predsjednik društva bio je učitelj Đorđo Milovanović. Društvo je razvilo široku aktivnost u muzičkoj, dramskoj i folklornoj sekciji.

Renoviranjem čitaonice su stvoreni uslovi za rad društva koje je okupljalo veliki broj omladine ovoga područja. 

Zalaganjem članova društva u čitaonici je otvoren disko klub, i uz pomoć tadašnjeg SIZ-a za kulturu, nabavljeni su ozvučenje, muzički instrumenti i nešto narodne nošnje za potrebe folklorne sekcije.

Društvo je redovno učestvovalo na opštinskim smotrama kulturno- umjetničkih društava i često zauzimalo prvo mjesto, tako da je važilo za jedno od najboljih na području opštine Lopare. Bila je razvijena i saradnja sa AKUD-ima iz Srbije. Organizovana su gostovanja i susreti sa AKUD-om iz Klenja u Mačvi i Lukićevom kod Zrenjenina. 

U organizaciji društva nekoliko godina u oktobru su organizovane manifestacije „Oktobarske večeri poezije“ na kojima su učestvovali mladi pjesnici sa područja opštine Lopare, čitali svoje radove i najbolji od njih bili su nagrađivani.

Na ovoj kao i na drugim priredbama koje je organizovalo ovo društvo, sala doma kulture je bila prepuna posjetilaca.

Krajem osamdesetih godina, kao posledica opšte krize u državi, počeo je da slabi i rad društva. Pokušaji da se njegov rad obnovi nažalost nisu uspjeli.

Nakon poslednjeg rata dio prostorija koje je koristilo ovo društvo bio je oštećen i u lošem stanju ili je iznajmljen za neke druge djelatnosti. Pored toga nedostatak opreme i sredstava kao i nedostatk organizovanog rada sa omladinom, bili su jedan dio razloga koji su onemogućavali ponovno pokretanje aktivnosti društava.

Svi ovi navedeni razlozi, koji nisu zanemarljivi, možda nisu i sasvim dovoljni da se organizovanje mladih ljudi na očuvanju kulturnog blaga i razvijanju kulturnog duha, ne nastave i danas.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )