FOTO: slobodnaevropa.org

Grčki kralj Aleksandar Treći (356-323 prije nove ere), nazvan Aleksandar Veliki, najveći vojskovođa antičkog svijeta, tvorac najprostranije imperije u dotadašnjoj istoriji čovječanstva, umro je na današnji dan 323. godine prije nove ere.

U mladosti je bio Aristotelov učenik. U prijestonicu grčke države Makedonije -Pelu doveo ga je njegov otac kralj Filip Drugi Makedonski, a na prijesto je došao u 20. godini života kada je 336. godine prije nove ere ubijen Filip Drugi.

Aleksandar Treći dovršio je pokoravanje grčkih država i 334. godine prije nove ere je sa 30.000 pješaka i 5.000 konjanika poveo rat protiv Persijanaca.

Ubrzo je osvojio Malu Aziju, Siriju, Egipat i Persiju stigavši do rijeke Ind.

Za prijestonicu carstva je proglasio Vavilon, u kojem je po povratku iz Indije iznenada umro u 33. godini, što ga je spriječilo da preduzme namjeravani pohod na Zapad.

Bio je izuzetno hrabar, a u borbi je primjenjivao metodičnu i uništavajuću strategiju. Koristio je sadejstvo konjice i pješadije i prvi je u istoriji ratne vještine uveo sistematski rad štaba

Njegova vojnička genijalnost zasnivala se na širokoj kulturi, po čemu je bio superioran nad vladarima čije je države pokorio. Stoga nije bio samo osvajač, već i nosilac širenja helenske kulture.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )