FOTO: null

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste kosovsku vladu i sami formiraju ZSO, na koju čekaju već pet godina, iz Prištine stiže upozorenje na hapšenje.

Naime, kosovski ministar infrastruktre Palj Ljekaj zaprijetio je da će uhapsiti članove Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.

"Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova", rekao je Ljekaj za KTV i dodao da svaki korak vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

Ljekaju je ubrzo odgovorio direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je saopštio da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije i da će po svaku cijenu nastojati da sačuva mir i stabilnost u momentu kada svi pokušavaju da je isprovociraju i izazovu haos.

On je naglasio da bez obzira na pretnje koje stižu iz Prištine Srbi na KiM neće odustati od formiranja ZSO, jer je to njihovo, ali i međunarodno pravo.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM koji je u ponedjeljak bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici uz primjenu sile i oružja, da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade kao i da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Srbi neće odustati od formiranja zajednice srpskih opština (ZSO), uprkos prijetnjama koje stižu od pojedinih ministara u Prištini.

"Srbi na Kosovu i Metohiji neće odustati od ZSO, jer je to naše pravo i nešto što je i međunarodno pravo", rekao je Ćurić.

On je za televiziju "Pink" naveo da je ZSO potpisom nekadašnjeg visokog predstavnika EU Ketrin Ešton postala i dio spoljne i bezbjednosne politike EU, a ne samo obaveza Prištine.

Đurić je rekao da Srpska lista nije odlučila da napusti "kosovsku vladu samo zbog terora presvučene OVK, već zato i što ta vlada ne želi da radi na formiranju ZSO".

"Poslata je i poruka šta Priština misli o pregovorima, jer su onoga ko je poslat da pregovara vodili kao životinju kroz ulice Prištine", rekao je Đurić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )