FOTO: pixabay

Tel Aviv - Prema pisanju izraelskog lista “Israel Hayom”, Evropski parlament ove sedmice je postavio jasne uslove pred BiH koje ona treba da usvoji kako bi krenula putem članstva u Evropskoj uniji, a jedan od njih je i donošenje zakona koji će regulisati restituciju imovine oduzete od Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, pozdravio je ovu odluku, za koju je rekao da je “snažan poziv na dugo očekivano donošenje zakona kojim bi se osigurala pravda za preživjele u holokaustu i njihove porodice, kao i za Jevrejsku zajednicu u BiH i druge vjerske zajednice”.

Naime, Evropski parlament glasao je za usvajanje rezolucije koju je predložio rumunski član Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda. Rezolucija je usvojena sa 468 glasova za, 123 protiv i 83 suzdržana.

Kako dalje piše “Israel Hayom”, ovo je prvi put da je Evropski parlament zvanično odlučio da je vraćanje oduzete jevrejske imovine pitanje koje se mora uzeti u obzir prilikom razmatranja zahtjeva BiH za pridruživanje EU.

“The World Jewish Resitution Organisation”, jedna od grupa uključenih u rješavanje ovog pitanja, takođe je pozdravila potez Evropskog parlamenta.

“Mi smo ponosni što se razmatrao za nas ključni segment nove rezolucije Evropskog parlamenta. Pozivamo BiH da usvoji zakone za povrat privatne i javne imovine koja je u prošlosti pripadala Jevrejima”, rekao je Gideon Tejlor, predsjedavajući WJRO-a.

Kako se navodi u tekstu, oko 14.000 Jevreja živjelo je u BiH sve do Drugog svjetskog rata, od čega 12.000 samo u Sarajevu. Otprilike 2.000 ljudi se vratilo na svoja ognjišta neposredno nakon okončanja sukoba, a trenutno u kompletnoj BiH živi samo oko 1.000 Jevreja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )