FOTO: undefined

Zeleni cvetovi brokolija, koji mogu da se jedu svježi, u čorbi ili pripremljeni kao varivo, prava su riznica zdravlja. Jedan od najupečatljivijih kvaliteta ove namirnice je da ima jaka antikancerogena svojstva.

Naučnici su ustanovili da brokoli utiče na povećanje količine enzima koji pomažu tijelu da se oslobodi štetnih i kancerogenih materija. Osim toga, aktivne supstance koje sadrži ubijaju abnormalne ćelije.
 
Brokoli sprečava stres
Antioksidansi u brokoliju smanjuju rizik od oksidativnog stresa u organizmu, čime se sprečava stvaranje visoko reaktivnik molekula sa kiseonikom koji mogu da uzrokuju hronične upale.
Brokoli prija i zdravlju jetre, jer pomaže izlučivanje toksičnih supstanci. Zato se onima koji pretjeruju sa gaziranim sokovima, kafom ili alkoholom savetuje da na trpezi često imaju ovo povrće.
 
S obzirom na to da je brokoli bogat vitaminom B2, on pomaže i da se oči prilagode svjetlosnim promjenama. Nedostatak ovog vitamina može da dovede do brojnih upala oka, do zamućenosti vida i naprezanja očiju. Uz to, istraživanja su pokazala da dovoljan unos vitamina B2 sprečava razvoj katarakte ili sprečava njen napredak.
 
Naučna istraživanja potvrđuju i da hranljive materije iz brokolija podmlađuju organizma i tako ga štite od razvoja degenerativnih bolesti zglobova, demencije i kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, pozitivno djeluju i na očuvanje zdravlja kože i smanjuju pojavu bora.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )