FOTO: radiokameleon

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje mjera zabrane za jednog osumnjičenog koji je uhapšen u akciji "ATM" zbog sumnje da je učestovao u pranju novca nezakonito zarađenog u Sloveniji.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, osumnjičeni je radnik jedne poslovne banke, a mjere koje za njega traže predviđaju zabranu napuštanja boravišta,  sastajanja sa određenim osobama i zabranu komunikacije se svjedocima i osumnjičenima u predmetu.
 
Tokom ove akcije juče je uhapšeno ukupno osam osoba, a kako je saopšteno iz tužilaštva za sedmorku koja je puštena nakon saslušanja nisu predlagane mjere pritvora ili zabrane, jer su provedenim istražnim radnjama i pretresima, prikupljeni dokazi i zadokumentovano počinjenje krivičnih djela. 
 
Oni tako, smatra tužilaštvo,  ne mogu naštetiti daljem toku i okončanju istrage.
 
- Tužilaštvo BiH u ovom predmetu ostvarilo je značajnu suradnju sa partnerskim institucijama Slovenije, sa kojima je djelovalo u zajedničkom istražnom timu (JIT) uz potporu asocijacije EUROJUST-saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 
Akcija "ATM"  je sprovedena na području Zenice i Sarajeva gdje pretreseno 14 lokacija  i zaplijenjena  poslovna i bankovna  dokumentacija i računari.
 
Kako je saopšteno iz SIPA istraga je pokazala da je od oktobra 2016. do februara ove godine u BiH "oprano" više od  7, 4 miliona KM stečenih  krivičnim djelima u Sloveniji.
 
Istakli su da su u okviru akcije provjereni  računi i sefovovi osumnjičenih te je privremeno obustavljena transakcija od 69.024  KM.
 
Više osumnjičenih uhapšeno je u Sloveniji gdje akcijom bilo obuhvaćeno više od 50 osoba i obavljeno  70 pretresa. 
 
Osobe obuhvaćeni akcijom djelovali su kao organizovana grupa koja je nelegalno zarađenova u Sloveniji prebacivala u BiH gdje pran kroz razne fiktivne poslove u građevinarstvu i bankarske transakcije te je ponovo vraćen u zemlju porijekla u legalne tokove. 
 
U Tužilaštva BiH je potvrđeno da se u ovom slučaju istražuju veliki transferi novace iz Slovenije u BiH.
 
-  Novac je prebacivan za navodno  fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge. Nakon toga  je ponovo transferisan u  Sloveniju od strane više osoba BiH, te na taj način stavljan u legalne  tokove - saopšteno je ranije iz tužilaštava.
 
Prema pisanjima slovenačkih medija među uhapšenima u toj zemlji su navodno jedan od najbogatijih Slovenaca i vlasnik "Aktiva grupe" Mihael Strmljan, te bivši vlasnik Fudbalskog kluba "Olimpija" Milan Mandarić.
 
On je navode o umiješanosti u pranje novca demantovao.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )