FOTO: null

Povodom obilježavanja stote godišnice rođenja Branka Ćopića, članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) posjetili su danas u Hašanima rodnu kuću i školu koju je pohađao velikan naše književnosti.

“Srećan sam da sam po treći put ovdje u Hašanima. Ovo je predivno mjesto gdje su kroz mnogo vijekova živjeli dobri ljudi, a jedan od njih je bio i Branko Ćopić i njegov djed Rade kojeg cijeli svijet zna iz pera i sjećanja Branka Ćopića.Vi ovdje  ima na šta da budete ponosni ali bi trebali i da malo glasnije i jasnije dignete svoj glas jer Republika Srpska, Bosna i Hercegovina pa i Srbija moraju da ulože više u Ćopićev kraj”, rekao je predsjednik ANURS-a, akademik Rajko Kuzmanović dodajući da je i današnja posjeta grupe akademika novi početak za Hašane.

Akademike je u Hašanima dočekao načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković koji je istakao da je velika stvar za Hašane to da današnja posjeta.

Školu u Hašanima danas pohađa svega osam đaka. U toku su građevinski radovi na prvom spratu škole gdje će biti smještena biblioteka i opremanje učionica.

Radovi u školi u Hašanima se odvijaju zajvaljujući generalniom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci i konzulu Vladimiru Nikoliću koji je danas sa akademicima posjetio rodno selo Branka Ćopića.

Akademik Kuzmanović biblioteci je darovao 50 knjiga, a u razgovoru sa Kličkovićem najavio veću i konkretniju saradnju.

Razgovaralo se i  o projektu „Bašta sljezove boje“, čija bi realizacija, kako je najavio Kličković , trebalo da počne već sljedeće sedmice trebala da počne.

Složili su se da je prioritet obnova rodne kuće Branka Ćopića koja je još uvijek u devastiranom stanju.

Hašane su danas između ostalih posjetili akademici Ljubomir Zuković, Rajko Kuzmanović, Dragoljub Mirjanić, Milivoje Unković, Gojko Đogo, Drago Branković i Staniša Tutnjević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )