FOTO: null

Naučnik Albert Ajnštajn poznat je po dve teorije relativnosti, Nobelovoj nagradi i misaonim eksperimentima kojima je testirao granice vlastitog uma.

Jedan od njegovih najpoznatijih misaonih eksperimenata u obzir uzima dvojicu blizanaca od kojih jedan ostaje na Zemlji, dok drugi odlazi na putovanje svemirskim brodom. Prema Ajnštajnovoj specijalnoj teoriji relativnosti, blizanac na brodu će ostariti sporije, a koliko sporije zavisi od brzine broda. 

Upravo tu leži ključ za manipulisanje vremenom. Zamislite da je na Zemlji rođeno pet malih Ajnštajna, 14. marta 1879. godine. Jedan ostaje na Zemlji dok četiri odlaze na putovanje svemirom iz kog će se vratiti 14. marta 1979. godine. 

Svaki brod putuje različitim brzinama. Brod 1 putuje brzinom jednakoj 50 odsto brzine svetlosti, oko 150.000 kilometara u sekundi. Brod 2 putuje na oko 75 odsto brzine svetlosti ili oko 225.000 kilometara u sekundi. Brod 3 putuje na oko 99 posto brzine svetlosti ili oko 299.000 kilometara u sekundi dok brod 4 dostiže brzinu jednaku 99,9999999 posto brzine svetlosti. 

Kada osvane 14. mart 1979. godine, na Zemlji je opet pet Ajnštajna. Jedan ima 100 godina, drugi ima 87 (brod 1), treći 66 godina (brod 2), četvrti 14 godina (brod 3), a peti tek jedan i po dan (brod 4). 

Naravno, nijedan savremeni svemirski brod ne može dostići spomenute brzine, ali je svakako zanimljivo znati šta bi se desilo ukoliko u obzir uzmemo danas poznate zakone fizike. 

Uticaj pravila opisanih u Specijalnoj teoriji relativnosti danas pomaže radu smartfona, satelita i mnogih drugih uređaja kojima je potrebno precizno računanje vremena upravo zbog činjenice da je tok vremena subjektivan i da zavisi od brzine, ali i uticaja gravitacije na posmatrača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )