FOTO: InfoBijeljina

Predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić izjavio je za portal InfoBijeljina da je u ovoj godini zabilježeno sedam krivičnih predmeta koji su zastarjeli, te da je riječ o smanjenju njihovog broja, u odnosu na prošlu godinu.

- Broj zastarjelih krivičnih predmeta je u padu jer smo prošle godine bilježili 21 takav predmet. Ako gledamo strukturu ovih predmeta, jedan od njih je zastario zbog nemogućnosti da dođemo do svjedoka koji su bili ključni za utvrđivanje materijalne istine. U međuvremenu, objavljen je novi Krivični zakonik Republike Srpske koji je skratio rokove zastare, pa sada predmeti brže zastarjevaju - pojasnio je Hanušić.
 
Prema njegovim riječima, u ostalih šest zastarjelih predmeta radi se o odsustvu okrivljenih.

 
- Kolokvijalno rečeno, u ostalih šest predmeta radi se o tome da su okrivljeni pobjegli. U tri slučaja pobjegli su u toku prve faze, kada treba da se izjasne da li su krivi ili ne za neko djelo, a u preostala tri slučaja pobjegli su nakon početka suđenja, vjerovatno kada su shvatili da imaju male šanse da se odbrane. Mi smo o tome obavijestili Sudsku policiju, raspisali potjernice na nivou BiH, a kada smo saznali da se ta lica nalaze u inostranstvu, raspisana je i međunarodna potjernica - istakao je Hanušić u razgovoru za portal InfoBijeljina.
 
On je naglasio da nijedan od navedenih predmeta nije zastario greškom sudije ili prolongiranjem postupka od strane Suda, posebno zbog toga što Visoki sudski i tužilački savjet BiH svakih pola godine od sudija traži izjašnjenje o tome šta su preduzeli kako bi spriječili da neki predmet zastari.

 
- Otkako sam ja predsjednik, a i ranije, nije se dogodilo da u Osnovnom sudu u Bijeljini neko od sudija bude procesuiran zbog zastare predmeta - dodao je Hanušić.
 
On je rekao da je u Osnovnom sudu od početka godine zaprimljeno ukupno 8.696 predmeta i da je osjetan pad njihovog broja, prvenstveno zbog odlaska stanovništva sa ovih prostora.
 
- Osnovni sud zadužen je za Grad Bijeljinu, Opštinu Ugljevik i Opštinu Lopare. Prosjek trajanja jednog krivičnog predmeta kod nas je 90 dana, a nedavno sam pročitao podatak da je u BiH prosjek trajanja sudskih predmeta 400 dana. Čak sam i od nekih kolega iz Švedske dobio potvrdu da je bijeljinski Sud efikasniji, odnosno brži u radu, od suda u Geteborgu. Učestvovanjem u različitim projektima na nivou BiH stalno se trudimo da tu efikasnost povećamo - zaključio je Hanušić.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )