FOTO: srpskainfo

Mnogim roditeljima u Srpskoj turističke agencije još nisu vratile novac za uplaćene ekskurzije i škole u prirodi na koje, zbog epidemije korona virusa, njihova djeca lane nisu otišla.

Roditelji objašnjavaju da su tačno prije godinu dana uplatili prve rate za đačke izlete koji su planirani na proljeće, a koji su, kao i sva ostala putovanja, odgođeni zbog pandemije.

Tako je, nekima od njih, u turističkim agencijama ostalo zarobljeno 50, a nekima i više od 300 KM, u zavisnosti od toga koliko su rata u međuvremenu uplatili. Kada je bilo jasno da se epidemija neće uskoro smiriti, roditelji su počeli da traže povrat novca, što je nekima pošlo za rukom, dok dobar dio njih to ni do danas nije ostvario. 

Rok
Pojedinci se ipak i dalje nadaju da će od putovanja u skorije vrijeme biti nešto, tako da ne insistiraju da im uplaćeni iznos bude vraćen.

– Mi smo uplatili stotinu maraka za školu u prirodu i još se nadamo da će djeca ipak otići na putovanje. Neki roditelji, koji su dali više novca, tražili su ipak da im se pare vrate – ispričao je otac jednog osnovca.

Direktori škola s kojima smo razgovarali tvrde da su za škole u prirodi agencije uglavnom vratile novac. Ističu da je rok za realizaciju ekskurzija do kraja ove školske godine, uz nadu da će se situacija smiriti, a one biti organizovane.

Po novom pravilniku, škole samo sprovode proceduru.

Kako kažu, ako od ekskurzija ipak ne bude ništa u ovom roku, agencije će novac morati da vrate.

Ugovor
U svakom slučaju, ne postoji jedinstven obrazac za povrat novca, nego je na roditeljima i agencijama da se dogovore na koji način će to da riješe.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, naglašava da škole nemaju ništa s vraćanjem novca roditeljima, jer oni direktno sklapaju ugovor s agencijama i uplaćuju im rate.

– Po novom pravilniku, škole samo sprovode proceduru i sklapaju obavezujući ugovor o opštim uslovima s agencijom, a roditelji imaju pojedinačne ugovore i posebno uplaćuju novac. Nije više situacija kao prije, kada su nastavnici skupljali novac od roditelja – ističe Popržen.

Turističke agencije, kako saznajemo, nemaju jedinstven stav o vraćanju novca roditeljima.

Ministarstvo
U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da su u prethodnoj godini primili zahtjeve u vezi s povratom sredstava koja su roditelji uplatili za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi.

Naglašavaju da su uputili nekoliko dopisa školama kojim su ih obavestili o postupanju u vezi s realizovanjem ekskurzija i škola u prirodi.

– Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o odgađanju ekskurzija i škola u prirodi, a kojim su odgođene sve aktivnosti u vezi s njihovom realizacijom koja je bila planirana u aprilu, maju i junu lane. U školama u kojima je to moguće, direktori su bili zaduženi da ih organizuju, čim se za to steknu odgovarajući uslovi – kažu za Srpskainfo u MPiK.

Naglašavaju da su, po ovom pitanju, održali i nekoliko sastanaka s predstavnicima turističkih agencija, te predstavnicima Asocijacije turističkih agencija RS.

– U skladu s Pravilnikom o načinu organizovanja proširenog programa, škole i roditelji su potpisnici ugovora s izabranim ponuđačima za izvođenje ekskurzija ili škole u prirodi, odnosno turističkim agencijama. Potrebno je da sa istim dogovore načine i mogućnosti eventualnog povrata sredstava koja su uplatili – zaključili su u ovom ministarstvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )