FOTO: null

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je uvela privremenu upravu u Bobar banku a.d. Bijeljina.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je za privremenog upravnika ove banke imenovala Savu Ševaljevića, diplomiranog ekonomistu koji je na ovu dužnost stupio danas.

Privremenog upravnika Bobar banke imenovala je Agencija za bankarstvo Republike Srpske, kao ovlašteni supervizor banaka, jer poslovanje Bobar banke nije u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

Iz Agencije navode da je privremeni upravnik obavezan da u roku od 60 dana od dana imenovanja predloži mjere iz člana 113. Zakona o bankama.

Za vrijeme trajanja mandata privremenog upravnika suspenduju se sva prava Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i direktora banke, koja preuzima privremeni upravnik. On je do daljeg odgovoran za poslovanje Bobar banke.

Sva pitanja koja se odnose na aktivu i pasivu Bobar banke mogu se uputiti na ime privremenog upravnika, nakon što on dobije izvještaj od Interventnog tima koji je imenovala Agencija.

 

Dopuna |11:40h|

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević prema Zakonu o bankama Republike Srpske ima ovlašćenja da akcionarima predloži jednu ili više mjera, od ukidanje dozvole za rad i likvidacije do prodaje ili spajanja Bobar banke sa drugom bankom, prenosi poslovni portal CAPITAL.

Privremeni upravnik Banke predlaže jednu ili više slijedećih mjera:

1. ukidanje dozvole za rad i likvidaciju banke, s procjenom iznosa aktive koja će biti realizovana u likvidaciji banke,

2. sanaciju banke, uključujući i povećanje kapitala banke do propisanog minimuma, u skladu sa zakonom i propisima Agencije,

3. prodaju dijelova imovine i/ili otkup obaveza banke, odnosno prodaju banke,

4. spajanje ili pripajanje banke sa drugom bankom i

5. oduzimanje dozvole za rad i pokretanje postupka stečaja i imenovanje stečajnog upravnika kod nadležnog suda, ako nisu ispunjeni uslovi za pokretanje i vođenje likvidacionog postupka.

 

Izvorna vijest:

http://www.capital.ba/agencija-za-bankarstvo-rs-uvela-prinudnu-upravu-u-bobar-banku/

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )