FOTO: rtrs

Članovi Advokatske komore Republike Srpske ocijenili su danas da je ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Ognjanovića udar na cjelokupno pravosuđe i vladavinu prava, kako u Srbiji tako u cijelom regionu, te podržali kolege u Srbiji u zahtjevima da se ovaj slučaj što prije riješi, kao i da se advokatima pruži krivično-pravna zaštita koja se pruža sudijama i tužiocima.

Izražavajući saučešće porodici Ognjanović i kolegama iz advokatskih komora Srbije i Beograda, iz Advokatske komore Srpske naglašavaju da ovo ubistvo predstavlja dokaz koliko je opasno bavljenje advokaturom kao profesionalnom djelatnošću.

"Nastojanja advokata da u obavljanju svoje djelatnosti doprinesu vladavini prava predstavlja ozbiljan rizik za njihove i živote njima najbližih", saopšteno je iz Advokatske komore Srpske.

Iz ove komore posebno ističu da je jedna od najvažnijih tekovina savremenog društva pretpostavka nevinosti, koja podrazumijeva da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno u zakonito sprovedenom postupku.

"U sprovođenju zakonitog postupka uloga advokata je jedna od ključnih kojom se svakoj optuženoj osobi omogućava fer i pošteno suđenje. U vršenju te svoje dužnosti, advokati moraju imati zaštitu države da bi se vratila poljuljana vjera građana u sistem i vladavinu prava", navodi se u saopštenju.

Advokat Dragoslav Ognjanović /56/ ubijen je u subotu, 28. jula, u pucnjavi na Novom Beogradu, dok je njegov 26-godišnji sin ranjen je ruku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )