FOTO: Nezavisne

Advokat Dario Sandić podnio je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv Predraga Damjanovića, direktora Republičkog pedagoškog zavoda, zbog Damjanovićevog dopisa poslatog direktorima banjalučkih srednjih škola da organizuju učešće učenika u osveštavanju temelja srpsko-ruskog hrama.

U izjavi za "Nezavisne", Sandić kaže da je ovim pozivom prekršen zakon.

"Zakon o osnovnom i Zakon o srednjem obrazovanju kažu da obustavu nastave može da odredi direktor škole - i niko više. On nije direktor škole i nije imao pravo da upućuje takav dopis", naveo je Sandić.

Prema njegovim riječima, na ovakav potez odlučio se zato što je pravnik i zbog toga što u zadnjih šest godina ukazuje na nezakonitosti širom RS i BiH. Upitan smatra li da ima osnove da se protiv Damjanovića pokrene istraga, odgovorio je potvrdno.

"Ovo nema veze s politikom, već samo s mojom strukom. U ovom slučaju je došlo do evidentnog kršenja zakona", ističe Sandić.

Dodao je da i sam ima troje djece u školi.

"Sin, koji je deveti razred, rekao mi je da na to ne bi išao. Kada je osveštanje bilo, dijete me je zvalo iz škole i reklo mi: 'Evo, stavljaju nas u redove, a ja sam rekao razrednoj da neću da idem'. Ja sam mu kazao: 'Samo reci da nećeš da ideš i sačekaj kod škole, a ako bude kakvih problema, ja ću doći'. Nije bilo nikakvih problema", naveo je Sandić.

Damjanović tvrdi da je to što je urađeno u skladu sa Zakonom član 56. stav 9.

"Ukoliko je od interesa da djeca nešto urade, direktori mogu da skrate nastavu. Obratile su se škole i rekle šta da uradimo ukoliko neko od nastavnika i učenika želi da ide na osveštenje, a mi smo rekli da dođu organizovano učenici sa svojim vjeroučiteljima i direktorima", naveo je Damjanović, te dodaje da je rečeno da dođe onaj ko želi, a nije bio cilj da se vrši pritisak na bilo koga.

Podsjetimo, ranije je iz resornog ministarstva saopšteno da je dopisom Pedagoškog zavoda RS o organizovanju dolaska učenika na osveštanje srpsko-ruskog hrama u Banjaluci prekršen član 56. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )