FOTO: null

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

Ovom, reklo bi se, očekivanom odlukom Ustavnog suda BiH, koja je donesena po apelaciji Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, praktično je osporen Dan Republike i njegova proslava u Republici Srpskoj. Izetbegović je, podnoseći apelaciju, smatrao da je izbor 9. januara za Dan Republike podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom. Ipak, odluka Ustavnog suda BiH neće biti ispoštovana, jer nijedna politička partija u Republici Srpskoj nije spremna da se odrekne proslave Dana Republike, a čak je i Narodna skupština RS donijela deklaraciju koja kaže da će se, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, 9. januar i dalje praznovati.

"RS ostaje pri svom prazniku i nikakav sud to ne može osporiti", rekao je sinoć "Nezavisnim" Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da su sve odluke Ustavnog suda BiH bile na štetu RS, pa tako i ova, te da sve funkcioniše po matrici koja je okupila dva stranca i Bošnjake koji glasaju protiv RS.

"Danas je to prevršilo mjeru i u svakom slučaju RS ostaje pri svom prazniku, koji nikakav sud koji pokušava da se nametne kao ozbiljno mjesto ne može osporiti", rekao je Dodik, dodajući da je Ustavni sud BiH muslimanski sud protiv Srba i ništa drugo.

"Energično ćemo reagovati. Pozvaću sve relevantne faktore u RS na aktivno, usaglašeno i jedinstveno djelovanje", rekao je Dodik.

U saopštenju za javnost poslije sjednice Ustavnog suda BiH navodi se da se odlukom o neustavnosti Zakona o praznicima RS ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje praznike.

Za Mileta Dmičića, profesora ustavnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu i člana delegacije RS koja je branila Dan Republike pred Ustavnim sudom BiH, odluka ovog suda je isključivo političke, a ne pravne prirode i njome se preglasavanjem i majorizacijom pokušava narušiti ustavnopravni status RS zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"RS će putem najviših ustavnih organa morati razmotriti stavove iz odluka Ustavnog suda i odrediti se prvenstveno u smislu da ne može ukidati Dan Republike koji je njen sekularni, a ne vjerski praznik. Ustavni sud BiH, umjesto da štiti Ustav na način primjeren mjestu i ulozi ustavnih sudova, ulazi u ocjenu političkih i istorijskih događaja RS", rekao je Dmičić, podsjećajući da su Dan Republike kao datum državnosti verifikovali i Dejtonski mirovni sporazum i Venecijanska komisija.

Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je u svojstvu poslanika i bivšeg predsjednika RS bio u timu RS za odbranu Dana RS, rekao je da je odluka donesena od strane sudija Bošnjaka i uz pomoć stranaca.

"Ova odluka nema nikakve veze s pravom i pravdom. Ovo je čista politička odluka. To znači da nemamo drugog izbora, pored ovakvog djelovanja Ustavnog suda BiH, nego da Narodna skupština RS zauzme stav i ostane pri deklaraciji da nećemo ukidati praznik Republike, bez obzira na to šta govori i kakve odluke donosi Ustavni sud BiH", rekao je Čavić, dodajući da RS treba da koristi druga sredstva pravne borbe na drugim instancama.

On je naglasio da je Dan Republike zakonom, koji je izmijenjen 2007. godine, sekularni praznik, ne vjerski.

Još prije sjednice Ustavnog suda BiH gotovo svi politički faktori u Republici Srpskoj istakli su da neće biti ništa od ukidanja proslave Dana Republike, niti da bilo koja odluka Ustavnog suda BiH to može promijeniti.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da bi najpametnije bilo da Sud kaže da je sve u redu ili da se proglasi nenadležnim za to.

"Sve drugo proizvešće negativne posljedice, pogotovo eventualna odluka da nije u skladu s Ustavom, jer to bi bilo ponižavanje i RS i srpskog naroda i sumnjam da bi iko normalan u politici to mogao prihvatiti", rekao je Ivanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )