FOTO: null

Miloneri i milijaderi uvijek traže načine kako da zadrže što više novca i plate što manje poreza. Upravo zato su poreska utočišta, tj. zemlje koje imaju izuzetno niske ili nepostojeće poreze, mjesta koja su im od posebne važnosti.

Na tim mjestima iskorištavaju rupe u zakonima i otvaraju nove račune, ali i pokreću korporacije s nula troškova.

Čineći to, oni pokušavaju izbjeći inače visoke poreze u svojim državama, kako ne bi morali da preuzmu drugo državljanstvo.

Nedavno je američka poreska služba najavila da će da krene "u lov" na američke državljane koji imaju račune u inostranstvu, u gore navedenim utočištima.

Međutim, to nije zastrašilo mnoštvo bogataša koji traže načine kako da ne platite porez.  

Jer ako sve učinite na ispravan način (a zahvaljujući dobrim računovođama, bogataši to i čine), održavanje računa u inostranstvu je potpuno legalno.

Isto tako, ne morate da imati hrpu novca da biste potražili poresko utočište, jer uz to što imaju blage poreske zakone, mnoge od nacija kod kojih ćete pronaći utočište dom su predivnih, egzotičnih putničkih destinacija koje vanjskim investitorima nude i jednostavno dobivanje državljanstva, piše Business Insider.

Belize

Možete da dobijete državljanstvo prijavom trajnog prebivališta ili pomoću programa kvalifikovanog penzionera. U prvu grupu se ubrajate ako ovdje želite da zarađujete kao radni, a u drugu ako ste spremni provesti najmanje četiri sedmice godišnje, te morate da pređete prag minimalnog dohotka za penzionisanje.  Porez na dohodak ovdje iznosi 0 odsto, te ne postoje porez na korporacije, kapitalne dobitke, poklone, prodaje, dobit ili nasljedstvo. Vlasnici imovine i investitori mogu da postanu vanredni stanovnici, živeći o do šest mjeseci godišnje, a nominalni porez na imovinu iznosi 1.5 odsto od procijenjene godišnje vrijednosti.

Kajmanska ostrva

Ova ostrva su već dugo na radaru najvećim američkim kompanijama. Apple, IBM i mnogi drugi su njihovi ljubitelji, jer zemlja nema korporativni porez, kao ni porez na dohodak, kapitalni dobitak, dobit ili nekretnine.

Kostarika

Korporacije ovdje ne plaćaju porez na dohodak i na dobitke izvan nadležnosti vlade, kao ni na kapitalne dobitke ili porez na dividende.

Monako

Domovina poznatog Casina i Grand Prixa, igralište je za bogate i slavne, a u njoj ne postoji ni porez na dohodak, kapitalni dobitak ili porez na nasljedstvo.

Sejšeli

Sejšeli se sastoje od 115 rajskih otoka uz obalu Afrike, a rijetko koji bogataš među njima neće naći neki za sebe.

Pogotovo kad znate da ne postoji porez na dohodak, na kapitalni dobitak, na darivanje niti na imovinu.

Kako biste prijavili stalni boravak, morate ovdje da živite bar pet dana godišnje, te da prebacite najmanje 10.000 dolara godišnje na tamošnji račun.

Panama

Ova zemlja ima jedno od najbrže rastućih ekonomija u Srednjoj Americi. Ona ne dijeli poreske ugovore s drugim zemljama i nema obavezu podijeliti finansijske informacije s bilo kojom vladom na svijetu. Bankovna diskrecija je definitivno najtajnovitija u ovoj državi.

Portoriko

Iako je Portoriko na teritoriju SAD-a, zahvaljujući vladavini Britanske zajednice naroda, ima svoje poreske zakone. 2012. godine, zemlja je postala poresko utočište za mnoge američke građane koji žive na ostrvu 183 dana u godini.

Na taj način ne moraju ovdje da plaćaju porez na kamate, dividende i kapitalnu dobit, a ne moraju se odreći državljanstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )