FOTO: facebook

Nakon više pokušaja obaranja svjetskog rekorda u svojoj dobnoj skupini u polumaratonu, Dženi Rajs (Jeannie Rice) napokon je dotrčala do svog cilja. Ova 71-godišnja baka završila je polumaraton u Akronu, u državi Ohajo, s vremenom od 1:37:07.

Za Rajs je osvajanje svjetski rekordnog vremena u polumaratonu zaslužan višemjesečni naporan trening. Dok je održavala kilometražu od 80 do 95 kilometara sedmično, pokušala je oboriti rekord u januaru u Naples polumaratonu na Floridi. No tada je vlaga uticala na nju pa je trku završila s vremenom od 1:38:42. 

Takođe, u februaru se takmičila na polumaratonu "Fort Myers", gdje je prešla cilj u 1:36:16, ali, nažalost, to vrijeme nije bilo rekordno. Samo nekoliko sedmica nakon što je završila na drugom mjestu u svojoj dobnoj skupini na Bostonskom maratonu, Rajs se uputila na svoj treći pokušaj i završila ga u vremenu 1:39:41, na brdovitom Pitsburškom polumaratonu. Uspjela je iz četvrtog pokušaja.

Dan prije nego što je pokušala s rekordom u Akronu, odvezla se stazom te je postala pomalo nervozna jer bi je brda na ruti mogla usporiti.

Rajs ima dvije unuke, a sada se može pohvaliti i svjetskim rekordom svoje dobne skupine u polumaratonu i maratonu. U oktobru 2018. godine srušila je svjetski rekord u Čikaškom maratonu u kategoriji žena koje imaju više od 70 godina, a završila ga je s vremenom od 3:27:50, što je gotovo osam minuta brže od prethodnog rekorda.

Svoje trčanje započela je s 35 godina, a početni cilj joj je bio gubitak kilograma. Ipak, svoj uspjeh pripisuje tome što nikad nije bila povrijeđena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )