FOTO: null

Prozračan, beo i prirodan! Kalifornijski stil se temelji na minimalizmu, jasnim i jednostavnim formama koje se najčešće kombinuju sa boho detaljima....

Poznata dizajnerka enterijera Lauren Soloff iz Los Anđelesa prilikom uređenja prostora obožava da kombinuje jak minimalizam i boho stil. Kako ona objašnjava, njena estetika se bazira na prirodnosti, opuštenosti i prijatnosti. 

Upravo zato smo rešili da se konsultujemo sa ovom damom koja svaki prostor boji vedrinom i pozitivnom energijom.

Lauren je izdvojila 7 najboljih predloga kako da uredite vaš dom na tipičan kalifornijski stil:

Birajte jednostavne materijale

"Kada je reč o malim prostorima, trudim se da ostanu veoma svetli i da poseduju neutralnu paletu boja, te koristim materijale kao što su laneno platno i čist pamuk", kaže Lauren. Slojevi materijala u beloj boji i boji slonovače su odličan način da postignete strukturu i suptilan kontrast. To će pomoći da "otvorite" prostor, koji će odisati svežinom i prijatnom energijom. Kada je reč o krevetu, najbolje bi bilo da on bude u beloj boji, zapravo da se na njemu nalazi bela posteljina i lanini jorganski prekrivač sa jastucima. 

Budite oprezni sa svetlošću

Uvek je lepo odabrati prozračne tkanine i materijale koje na različit način flitriraju svetlo, te od prostora mogu da naprave sjajnu atmosferu. Poznate belgijske lanene zavese su uvek odličan izbor za mene. Takođe uvek volim da koristim belu motorizovanu zavesu (mecho shade) sa 5 odsto propuštanja svetlosti. U poslednje vreme sam koristila tanke zavese u boji drveta, i zaista volim efekat koje one daju jednoj prostoriji, u različito doba dana. 

Fokusirajte se na ručno rađene stvari

Stvari koje su izrađene od prirodnih tkanina, poput ogromne korpe od pruća ili ručno rađene vazne ili saksije za sveće, vašem prostoru će dati dozu boho stila.

Velika korpa ili mala kolekcija jedinstvenih vazni može da bude pravi izbor. Pri tome, važno je da ne preterate u detaljima, kako ne bi narušili izgled prostora, koji i dalje treba da bude kombinacija modernističkog stila sa notom boho vajba. 

Ne preterujte sa nameštajem

Kada je reč o nameštaju zapamtite da je uvek manje- više, čak i u velikim prostorijama. Kada je reč o maloj dnevnoj sobi, važno je da imate garnituru za sedenje, ali imajte u vidu koliko ljudi će je koristiti. Jednostavnost i prostranost, bez suvišnih delova nameštaja je osnova svega. 

Investirajte u kvalitetan tepih

Tepih je jedna od stvari koja je u stanju da u velikoj meri osveži vaš prostor i pruži mu sasvim novu dimenziju. Višebojni tepisi, sa različitim desenima nose poseban vajb, pogotovo ako je reč o unikatima.

"Uvek kada uređujem prostor, volim da biram neutralne i jednostavne stvari, a onda dodam jarku boju i desen na sam pod. Vintidž marokanski tepisi i turski ćilimi su moja dva favorita", kaže Lauren. 

Unesite biljku

Sobna biljka daje živost svakom prostoru, te ako uživate u prirodi onda bi zaista trebalo da dodate delić majke prirode u svoj životni prostor. Ujedno, mnoge biljke imaju pozitivne efekte na samo okruženje, ali i ljude. Dok neke pročišćavaju prostor i eliminišu teksine, druge će uticati na oslobađanje stresa ali i na dekorisanje prostora. Biljka kaučukovo drvo bi bila odličan izbor s obzirom da ne zahteva mnogo svetlosti, niti veliku negu. 

Birajte prirodne i organske materijale

Prirodni materijali čine prostor čistijim, a to je posebno bitno za male stanove i domove. Drveni materijali predstavljaju odličan izbor materijala kojim možete osvežiti vaš dom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )