FOTO: null

Otkrijte zanimljivosti iz života poznatog slikara, čime se bavio prije slikanja, na kom neobičnom mjestu je iznedrio neka od svojih najboljih djela, kao i koja žena je odigrala ključnu ulogu u promovisanju van Gogovih djela nakon njegove smrti.

Iako je za života bio nepoznat i siromašan, Vinsent van Gog je zapravo izvršio snažan uticaj na umjetnost XX vijeka. Bio je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma, ali su njegova djela dobila zasluženu slavu tek nakon van Gogove smrti.

Predstavljamo vam 5 činjenica o životu poznatog slikara koje možda niste znali:

1. Prije slikarstva se oprobao u mnogim poslovima

Prije nego što je postao svjetski poznat slikar (iako je slava došla tek nakon njegove smrti), Vinsent van Gog je radio nekoliko poslova. 

Radio je kao pripravnik u trgovini umjetničkim djelima u Hagu, u firmama u Londonu i Parizu, kao školski nastavnik u Engleskoj, pa potom u knjižari u Holandiji. Čak je radio i kao propovjednik u vjerskoj organizaciji.

2. Njegova karijera je bila relativno kratka

Kad njegov pokušaj da postane propovjednik nije uspio, Van gog, koji je dok je živeo u Belgiji skicirao lokalne rudare i seljake, rješio je da se od 1880. godine fokusira na umjetnost. Bio je samouki slikar, koji se od tog trenutka posvetio crtanju i slikanju, a najveća podrška (finansijska i emotivna) mu je bio mlađi brat Teo. 

Kad je otišao 1886. godine u Pariz da živi sa Teom vidio je dosta impresionističkih i neoimpresinističkih radova i počeo da koristi svjetlije, jače boje i da eksperimentiše sa tehnikama poteza. Ova godina je bila ključna u njegovoj karijeri. 

Tokom svoje poslednje dvije godine života je napravio najbolja djela, ali je u svojoj desetogodišnjoj karijeri prodao samo jednu od 850 slika i blizu 1.300 crteža koje je napravio u životu. 

Međutim, 1990. godine njegov Portret Dr. Gacheta je prodat na aukciji za rekordnih 82,5 miliona dolara, što je ostala kao jedna od najviših cijena za jednu sliku ikada.

3. Nije se ženio niti imao djece

Van gog je bio nesrećan u ljubavi. U ranim 1880-im godinama se zaljubio u rođaku udovicu Kee Vos-Stricker, koja ga je odbila. Njegov naredni izbor je bila bivša prostitutka koja mu je služila kao model Sien Hoornik, ali kako njegova porodica nije odobravala ovu vezu, ona se ubrzo i završila. Kasnije je imao vezu sa starijom komšinicom Margot Begemann, koja je pokušala da se ubije zato što njena porodica nije prihvatila van Goga. Poslednju vezu je ostvario u Parizu sa umjetničkim modelom i vlasnicom kafića Agostinom Segatori, ali se i ta veza brzo završila.

4. Najpoznatija djela naslikao u bolnici za mentalno oboljele

U maju 1889. godine van Gog je otišao u ustanovu za mentalno oboljele u San Remiju u Francuskoj. Iako je do tada umjetniku dijagnostikovana epilepsija, istraživači su otada predlagali i niz alternativnih dijagnoza, uključujući bipolarni poremećaj, alkoholizam i metabolički poremećaj akutna intermitentna porfirija. 

U periodu boravka u psihijatrijskoj bolnici, van Gog je naslikao više od 100 slika, od kojih su neke poput Zvjezdane noći (izložena u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku) i Irisa (prodata 1987. godine za tada rekordnu sumu od 53.9 miliona dolara) svrstane u njegova najbolja djela. 

5. Žena koja je imala veliku ulogu u stvaranju posthumne slave slikara

U januaru 1891. godine, šest mjeseci nakon van Gogove smrti, umro je i njegov brat Teo. Njegova udovica Džo van Gog-Bonger je nasledila veliku kolekciju Vinsentovih slika, crteža i pisama. Otada je sprovodila svoju misiju promovisanja van Gogovog rada, uglavnom pozajmljujući slike za razne izložbe. Kako bi ispričala njegovu životnu priču, objavila je zbirku njegovih pisama 1914. godine, a iste godine je ostatke svog muža prenijela u Francusku gdje je sahranjen i njegov brat.

Nakon što je Džo umrla, njen sin Vinsent Vilijem van Gog je nasledio ujakov rad i osnovao Muzej Van Goga u Amsterdamu 1973. godine.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )