FOTO: pixabay

Imati dijete je prekrasan i uzbudljiv osjećaj. Najuzbudljivije je roditeljima koji to postaju prvi put. Razumljivo je i da majke imaju stotine pitanja na koja trebaju odgovore kad je u pitanju briga o njihovom djetetu.

Srećom, uvijek postoje iskusnije osobe te eksperti koji nas uvijek mogu posavjetovati da li odgajamo našu bebu dobro ili negdje griješimo.

Kad smo u nedoumici uvijek se možemo posavjetovati sa pedijatrom, iskusnijim roditeljima, mamom, literaturom ili internet-stranicama kako bismo što bolje pomogli djetetu, odnosno što "ispravnije" ga odgajali.

Međutim, uvijek imajte na umu da su savjeti koje dobijate samo prijedlozi kako odgajati dijete, a vi ćete odlučiti koji savjet prihvatiti, a koji ne.

1. Kada dijete plače, istog trenutka krenite k njemu, uzmite ga u ruke, malo ga mazite. Ako je dijete gladno, prihvatit će vaše mlijeko ili bočicu te prestati plakati. Ako nije?

* Pokušajte ga malo potapšati po leđima i dati mu da se podrigne, jer možda ima pun želudac pa ima grčeve ili ga muče plinovi. To je normalno za malo dijete i njegov organizam.

* Takođe ga možete položiti na trbuh te lagano masirati po leđima, to će ga umiriti i uspavati.

2. Čitajte svome djetetu prije spavanja, još kao novorođenčetu. Tokom čitanja, u većini slučajeva ćete ustanoviti kako mu čitate, a ono već spava. Čitanje prije sna kao i dok ono spava samo može pomoći da dijete vaš glas upozna kao glas koji ga može smiriti i s kojim se osjeća sigurno.

3. Naučite ga na vrijednost vremena i reda koliko je to moguće.

* Naprimjer, neka stekne neku rutinu po kojoj će znati kada i kako slijede koje dnevne aktivnosti, odnosno kada je vrijeme za igru, kada je vrijeme za hranjenje, te kada je vrijeme za spavanje.

* Neka mu njegovo tijelo i glava govore kad je vrijeme za što, time ujedno i olakšavate sebi kasnije zadatke sa djetetom.

4. „Šarajte“ sa njegovom hranom. Ako ga hranite samo istim kašicama voća i povrća, dijete će jesti sve manje i manje. Internet je veliki izvor informacija o receptima za vaše dijete. Tu ćete saznati šta je dobro za dijete, a šta nije.

5. Nikad ne ostavljajte dijete u hodalici ili budno u krevetiću, a da vam nije stalno na oku. Mnogi će roditelji pomisliti ako je dijete i hodalici da ga mogu ostaviti samog neko vrijeme. No, statistika kaže da su nezgode u hodalici među najčešćim nezgodama kod djece.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )