FOTO: pixabay

Bilo da je u pitanju kiša kamenja, vjetar koji je sedam puta brži od zvuka ili čak mnogućnost letenja na nekim mjestima, ovo su definitivno najzanimljivija mjesta u našem čudnom univerzumu.

Na našoj planeti se dešavaju mnoge stvari, ali, na sreću, još uvijek postoji puno toga što je teško zamisliti. Ipak, to ne znači da je nemoguće na nekom drugom mjestu u univerzumu...

1. Dva sunca
U jednoj od najpoznatijih scena čuvene naučno fantastične sage “Ratovi zvijezda“, Luk Skajvoker na svojoj rodnoj planeti Tatuin stoji zagledan u horizont na kome se nalaze dva sunca. Ipak, to nije samo naučnafantastika. Planeta Kepler–16b orbitira oko dva velika sunca, pa biste na njoj imali zaista nevjerovatno iskustvo, jer bi za vama uvijek išle dvije sjenke. 

2. Okeani duboki nekoliko stotina kilometara
Ono što planetu GJ121–4b čini drugačijom od ostalih je to što je ona skoro u potpunosti prekrivena vodom, a najdublja tačka njene vodene površine je oko 100 kilometara, za razliku od Zemlje čija najdublja tačka okeana, Marijanski rov, na dubini od tek 11 kilometara.

3. Kiša kamenja
Baš kao i na našoj planeti, tako i na planeti Corot - 7b pada kiša, međutim malo drugačija od naše. Naime, s obzirom da je temperatura na planeti prilično visoka, kamenje isparava i u atmosferi se akumulira u kamene oblake koji potom proizvode kamenu kišu.

Space, Asteroids, Planets, Cosmos, Space

4. Surovi vremenski uslovi
Na planeti HD189773-b vjetrovi su brži gotovo sedam puta od zvuka što znači da je vrijeme na ovoj planeti nevjerovatno surovo. Međutim, ono što je interesantno je to da na ovoj planeti pada staklena kiša i to vodoravno.

5. Gasovita mora i rijeke
Saturnov satelit Titan ima temperaturu od -179 stepeni i na svojoj površini ima vodu. Međutim, voda je toliko tvrda da je kao kamen. Zbog niske temeprature, gasovi poput metana postaju tečni, pa su jezera, mora i rijeke na ovakvim planetama od sličnih gasova.

Saturn, Landscape, Terrain, Water

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )