FOTO: null

Iako su divni sunčani dani idealni za šetnje, vežbe, meditaciju i duge poljupce u prirodi, nemojte zaboraviti i da vam omiljeno štivo pravi društvo, piše Cosmopolitan.rs.

I dok je čitanje knjiga uvijek poželjno i preporučljivo, efekat se udvostručava ukoliko osunčan dan provedete ispod omiljenog drveta i sa omiljenim štivom. 

Jedino što sada treba da vam bude na umu jeste kako da odaberete pravu knjigu i krenite put dvorišta ili obližnjeg parka. Možda su “50 nijansi sive” i “Devojka u vozu” trenutno najpopularnije knjige i jedva čekate da ih pročitate, ali predlažemo da uz jesenju idilu izaberete klasičnije naslove koje će vam pružiti odgovore na pitanja o ljubavi, životu, prijateljstvu... 

Najbolje od svega je i to što nam klasici pružaju mali povrtatak kroz istoriju da saznamo kako su ljudili živjeli i voljeli vijekovima i godinama unazad i naučimo nešto novo o sebi. 

1. Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel: Nijedna lista knjiga ne može biti potpuna bez naslova “Prohujalo sa vihorom”. Ukoliko se do sada niste susreli sa ovom knjigom, film i sjajnu Vivijan Li sigurno niste propustili, a rečenica “Frankly, my dear, I dont give a damn” je jedna od omiljenih i kultnih. A ukoliko pokušavate da se spasete iz ljubavnog trougla, eto još jednog dobrog razloga da ove jeseni pročitate ovo kapitalno djelo. 

2. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald: Vjerujemo da niste željeli da propustite film sa Leonardom Dikarpijem u glavnoj ulozi, ali mi dodajemo da je knjiga nešto što morate imati u svojoj biblioteci. Ficdžerald nam je sjajno dočarao kako je divno voljeti nekog, ali u granicama, jer i previše ljubavi umije da stvori velike probleme. Priča koja će vam natjerati suze na oči i koju nikako ne smijete propustiti ove jeseni... 

3. Gordost i predrasude, Džejn Ostin: Znate one knjige koje možemo iznova i iznova da čitamo i nikad nam nije dosta? "Gordost i predrasude" je jedno takvo djelo kojeg i dalje ne možemo da se zasitimo. Divna romantična priča koja ne samo da nas uči o ljubavi već nas i inspiriše da ne izgubimo nadu i nikada ne odustajemo. Džejn Ostin kroz roman nam i poručuje da je moguće pronaći ljubav na neočekivanim mjestima što je odlična poruka usamljenim djevojkama da ne gube nadu... 

4. Romeo i Julija, Viljam Šekspir: Znamo da ste pročitali ovo djelo još u srednjoj školi, ali sigurno tada niste bile pametne i iskusne kao sada. Da li ste sa 16. godina mogle da posmatrate svijet i ljubav očima kojim to činite danas? Naravno da ne! Zato je ovo idealan trenutak da potražite lektiru iz školskih dana i naučite razliku između zaljubljenosti i prave ljubavi. 

5. Orkanski visovi, Emili Bronte: Prva i jedina novela književnice Emilije Bronte vraća nas u viktorijansko doba i priča nam nevjerovatnu priču o zabranjenoj ljubavi. Ljubav glavnih likova je često sebična i razorna, a i oni u nekim trenucima nisu ni sipmatični ni dobri što nas uostalom i asocira na realan život i ljubavne probleme koje proživljavamo. Osim što je u centru ljubavna priča, Orkanski visovi pokazuju ono što smo već odavno znali: novac meijnja ljude.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )