FOTO: null

Od 24 - 25. avgusta 2015. u Ugljeviku se održava 4. Internacionalni festival šljive i voćnih rakija. Festival organizuju Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik "UGRA" i Opština Ugljevik.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za  24. avgust u 12:00 časova u hotelu “Komsar” u Ugljeviku. Riječi dobrodošlice prisutnima će uputiti načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, nakon čega slijedi  bogat kulturno-umjetnički program.

Osim u ukusima dobrih kapljica voćnih rakija, tradicionalnim srpskim jelima majevičkog i semberskog kraja, posjetioci će moći uživati i u izložbi originalnih proizvoda domaće radinosti, kao i  izložbi meda i pčelarskih proizvoda.

Odziv velikog broja renomiranih proizvođača voćnih rakija, kao i medijska propraćenost manifestacije, doprinosi tome da se ovaj festival razvija i širi postajući zaštitni znak majevičkog kraja i opštine Ugljevik.

Za učesnike “Festivala šljive i voćnih rakija”, u okviru festivalskih aktivnosti, predviđen je i “Rakijski kurs” koji organizuje Etno kuća “Gegula” iz Kraljeva uz prezentaciju bloga “Rakija uglavnom”. Okrugli sto na temu  “Zaštita geografskog porijekla i identiteta domaćih rakija i meda u BiH “, održaće predavač sa Instituta za zaštitu intelektualne svojine u BiH, Miroslav Marić. Drugog dana festivala, predviđena je demonstracija sušenja voća u mini sušarama, zatim nadmetanje u zdravicama, a u samoj završnici festivala slijedi proglašenje pobjednika najljepše uređenog štanda i pobjednika najkvalitetnije rakije.

Ovaj Internacionalni festival je izložbeno-takmičarskog karaktera. Izlagače vrhunsko ocjenjene voćne rakje očekuju vrijedne novčane nagrade. Ocjenjivanje vrši eminentni stručnjak u ovoj oblasti prof. dr Ninoslav Nikičević koji će, tokom trajanja festivala, održati i predavanje na temu “Mane jakih alkoholnih pića i njihovo otklanjanje”. 

Kotizacija za sve učesnike je besplatna, a cijena smještaja za sve učesnike festivala je snižena i iznosi 25 evra (noćenje sa doručkom). Zainteresovani učesnici – izlagači potvrdu o učešću mogu poslati putem elektronske pošte na e-mail adresu [email protected] ili pozivom na telefon 055/772 237. 

Osnovni cilj festivala jeste promocija i izlaganje domaćih proizvoda, ali i uspostavljanje kontakata sa većim trgovinskim centrima i hotelijerima regiona radi realizacije saradnje.

Ove godine očekujemo još veći broj učesnika i još ljepše druženje, kaže za InfoBijeljina Milorad Jovičić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )