FOTO: null

Ukoliko ste željni romantike, daleko od gradske vreve, svjetla i buke, evo prijedloga gdje da pobjegnete, opustite se i uživate.

Ova mjesta nisu daleko i svakako nisu nedostižna. 

1. Briž, Belgija: Ovaj grad često je na listi najromantičnijih gradića i nije teško shvatiti zašto, kada se jednom nađete tamo. Bilo da otputujete na ljeto ili u zimu, nemoguće je ne zaljubiti se u ovaj gradić. Kažu da su dovoljna samo dva dana da vas osvoji ovaj šarmantni gradić koji se nalazi na listi Unesko Svjetske baštine. Spada u najbolje očuvane i najljepše srednjovjekovne evropske gradove. 

2. Halštat, Austrija: Mali seoski grad, takoreći skriveni dragulj idealan je za bjekstvo tokom zime. Nalazi se na obali Halštatskog jezera. Iako usamljeno i negostoljubivo ovo područje se smatra za jedno od prvih koje su ljudi naselili. Neophodni su vam snijeg, šarm, prijatne noći kraj kamina. Dobrodošli u mjesto koje sve prethodno nabrojano, ima. 

3. Češki Krumlov, Češka republika: Samo par sati vožnje južno od Praga naići ćete na nevjerovatno šarmantan Češki Krumlov. To je savršeno mjesto za bijeg od realnosti da nekoliko dana uživate u istinskom češkom gostoprimstvu koje ćete upravo naći u prometnoj prestonici! Češki Krumlov, kao jedan od najočuvanijih starih gradova u Češkoj Republici, takođe se nalazi na spisku Svjetske baštine UNESKOa. 

4.Ćinkve Tere, Italija: (Pet zemalja) je naziv za pet naselja u ligurskom priobalju Italije. Jedno je od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja poznato je po svojoj ljepoti i vrlo je popularna turistička destinacija. Nije tajna da bi ovo mjesto moglo da ponese titulu najromantičnijeg mjesta u Evropi. Samo jedan pogled na čarobne fotografije i jasno vam je zašto je to tako. 

5. Vroclav, Poljska: Vroclav je grad u jugozapadnoj Poljskoj i istorijska prestonica Šleske. Grad je četvrti po veličini u Poljskoj i prostire se sa obe strane rijeke Odre. Manje poznati Vroclav je savršen izbor za putnike koji žele da uživaju u gradu koji ne posjećuju gomile turista. To je takođe šarmantan grad raznolike arhitekture! Naravno, Vroclav je sam po sebi veliki grad - ali stari grad Vroclav osvojio je osvojio naša srca i mjesto na ovoj listi. 

6. Bavarska, Njemačka: Zašto posjetiti samo jedan grad , kada ih možete vidjeti više odjednom. Iako je Bavarska oblast u Njemačkoj, bilo je teško odlučiti se samo za jedan grad, tako da je naš savjet da iznajmite auto i posjetite cijelu regiju. Ovo je definitivno najromantičnija oblast u cjelokupnoj Njemačkoj. 

7. Sent Moric, Švajcarska: Iako je u pitanju skijaški centar, ne možemo, a da ne pomenemo ovo mjesto jer je pravi skriveni dragulj i tokom toplih mjeseci. Možete se baviti planinarenjem u ljetnjem periodu jer mala švajcarska sela jesu idealna za zaljubljene u ljetnjim mjesecima kada nema najezde skijaša. Sent Moric je jedinstven i po tome što je najviši grad u Evropi - nalazi se na nadmorskoj visini od 1.822 metra. 

8. Harlem, Holandija: Harlem se nalazi na rijeci Šparne, oko 20 kilometara zapadno od Amsterdama i u blizini obalskih dina Sjevernog mora. Ovo je naša topla preporuka, morate posjetiti grad koji je bio sjedište grofova Holandije u srednjem vijeku. 

9. Porto, Portugal: Porto je drugi po veličini i značaju grad u Portugaliji, smješten u njenom severnom dijelu. Nevjerovatno je slikovit. Grad je poznat i po vinu, koje nosi ime ovoga grada. Morate posjetiti ovaj grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

10. Kolmar, Francuska: Grad u pokrajini Alzas nalazi se na samoj granici sa Njemačkom. Poznat po sunčanoj i sušnoj mikroklimi. Tu godišnje padne u prosjeku svega 550 milimetara kišnog taloga, što je idealno za gajenje vinove loze. Zbog toga se Kolmar smatra prestonicom alzaškog vina. Kolmar je karakterističan po očuvanom starom gradu, arhitektonskim spomenicima i muzejima. 

11. Gdanjsk, Poljska: Iako manje poznat nego što su Varšava ili Krakov, Gdanjsk vjerujte nam zaslužuje podjednaku pažnju. Fascinantna arhitektura, mnoštvo restorana i barova daju mu specifičan šarm, pa zato morate posjetiti ovaj grad 

12. Jezero Bled, Slovenija: Teško da vam za ovo mjesto treba dodatno pojašnjenje. A slike govore hiljadu riječi. Za one koji nisu rođeni u Jugoslaviji ili nisu bili u prilici da posjete ovo nevjerovatno mjesto,moramo samo da kažemo da turisti iz čitavog svijeta dolaze da ga posjete. Bled je naselje pored Bledskog jezera i spada među starije i najljepše turističke krajeve u Sloveniji. Leži na nadmorskoj visini od 504 metara u sred ledeničke doline. Nestvarno je lijepo. Jezero je ledničko-tektonskog porekla i protočno je. Priča o ovom kraju veoma je poetična i romantična... Po legendi jezero je tvorevina staroslovenske boginje Žive koja je na njegove obale naselila vile i vilenjake. Postoji još jedna zanimljiva priča koja kaže da će sreća pratiti bračni par ako mladoženja sa mladom u naručju pređe 99 stepenika od podnožja ostrva do crkvice koja se nalazi na platou na vrhu ostrva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )