FOTO: pixabay

Sigurno ste već nekoliko puta pročitali kako vašoj kosi odgovaraju određene namirnice ili navike koje treba da radite kako bi vaša kosa izgledala njegovano i zdravo. Ali, mnogo puta upravo takve priče ne moraju biti istina.

1. Hladna voda zaglađuje kosu
Hladna voda zaglađuje kosu jer zatvara kutikulu dlake. Međutim, ovo je potpuna neistina.

2. Ukoliko češće perete kosu, tjeme se brže masti
Jednako kao i gustoća i boja kose, brzina lučenja sebuma na kosi određena je genetikom. Ni češće ni rjeđe pranje kose ne utiče na to koliko će se vaša kosa brzo zamastiti. Međutim, preparati prikladni za vaš tip kose mogu povoljno uticati na regulisanje rada lojnih žlijezda.

3. Njega kose posebnim preparatima učiniće je gušćom
Kao što je već rečeno, gustoću kose određuje genetika. Ipak, odgovarajući preparati mogu dati vašoj kosi privremeni volumen.

4. Vrhovi kose mogu se oporaviti
Rascvjetale vrhove možete privremeno zatvoriti uz pomoć maski i ulja koja su namijenjena za njegu kose. Međutim, jedina trajna terapija za zdravu i njegovanu kosu je redovno skraćivanje vrhova i šišanje.

5. Kosa se navikava na šampon
Kosa ne može stvoriti ovisnost prema određenom šamponu.

6. Isušeno tjeme uzrokuje pojavu peruti
Istina je u potpunosti suprotna, naime prerut se javlja kod osoba s masnim tjemenom. Dakle, ukoliko primijetite pojavu preruti, prestanite koristiti ulja za njegu kose i pređite na hidratantne maske.

7. Često češljanje njeguje kosu
Učestalim češljanjem kose ćete rasporediti masnoću s tjemena po cijeloj kosi pa će se ranije i zamastiti. Češljanje određenim četkama često dovede do pucanja kose i oštećenja, posebno ako to radite kada je kosa mokra.

8. Prirodno sušenje kose bolje je od sušenja fenom
Ukoliko imate kratku kosu, sušenje fenom i nije potrebno. Međutim, ukoliko imate dugu i gustu kosu, potrebno je da je osušite fenom, jer voda izvlači prirodna ulja iz dlake, te je čini suvom i krhkom.

9. Češće šišanje kose uzrokuje brži rast kose
Kosa raste iz korijena, a ne iz vrhova, stoga šišanje ne utiče na njen rast, ali utiče na zdrav izgled kose, te je i te kako važno redovno šišanje vrhova.

10. Ukoliko iščupate sijedu dlaku, na njenom mjestu će narasti tri nove
Ovo jednostavno nije moguće, ali u svakom slučaju ne bi trebalo da čupate dlake iz razloga što možete oštetiti folikulu ili dovesti do urastanja dlaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )