FOTO: InfoBijeljina / ilustracija

„Od 4. do 14. jula prevoznici u BiH će obustaviti rad. Parkiraćemo naše kamione i na taj način prekinuti dotok robe, a kada je počne nedostajati u marketima i u proizvodnji, kada se budžet ne bude punio, što je vlastima u ovoj zemlji najbolnija tačka, vidjećemo hoće li sjesti sa nama i razgovarati“.

Rekao je ovo za BUKU Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske ujedno pozivajući građane da bojkotuju točenje goriva na benzinskim pumpama u ovom periodu, jer se to tiče i njih.

„Pitanje goriva je pitanje svih nas“, kaže Grbić i dodaje: „ Svjedoci smo da je juče na Domu naroda stopirana odluka da se cijena goriva snizi za 30 do 50 pfeninga. Iako nije riječ o nekom posebno velikom sniženju,  značilo bi da barem nešto, ako i pokazalo da političari imaju barem dobru volju, da im je stalo do običnih ljudi i da pokušavaju naći neko rješenje. Ali kod nas ni ne pokušavaju. Mi nemamo nikakvu mjeru u korist prevoznika, ali ni običnih građana. Nemamo ničega“.
 
Kaže i da je poziv na desetodnevnu obustavu rada naišao na sjajan odziv kod prevoznika širom BiH, a da razlog vjerovatno leži u činjenici da ni jednu drugu opciju nemaju na raspolaganju. Objašnjava to i činjenicom da je u prevozničkom poslovanju ućešće goriva prije 10 godina bilo 30 posto, a da se danas taj iznos kreće od 75 do 80 posto.
 
Naglašava i da je slao dopise na adrese svih institucija, ali da nikada nije dobio ni jedan odgovor.
 
„Poslovanje prevoznika je na najnižim granama od postojanja ove branše i mi smo na izdisaju. Nažalost institucije na nivou BiH i RS nisu željele, niti žele da razgovaraju sa nama i da se uradi nešto po pitanju nas, kao što su uradile i zemlje u našem regionu.  Primjera radi Slovenija na 1.000 litara potrošenog goriva vraća 70 eura. Isto tako i povrat akciza. I mi isto to tražimo. Eto dokle smo došli kada jutros čitam da je u BiH buknulo i crno tržište nafte a da kontrolne institucije to ni ne znaju, niti išta preduzimaju. Da li je to normalno, da li nešto tako treba da se dešava ili institucije trebaju raditi posao za koji su plaćeni i riješe situaciju u kojoj smo se našli i mi prevoznici i svi građani ove zemlje“, ogorčen je Grbić koji kaže i da prevoznici jedini privredni subjekti u BiH kojima država još od doba pandemije korona virusa do danas ni na koji način nije pomogla.
 
„5.500 priofesionalnih vozača je u tri godine otišlo iz BiH, 1.300 prevozničkih firmi je otišlo odavde i registrovalo se u drugim državama jer se BiH prema nama odnosila na jedan ignorantski način. I niko ne može da se udostoji da nas pozove , da sjednemo i razgovaramo. Ne tražimo mi da nam neko da gorivo po cijeni od 1 KM, tražimo uslove koje daju zemlje u okruženju kako bi mogli normalno poslovati“, jasan je Grbić.
 
Ako se, naglašava, ne desi ništa, odnosno institucije ne reaguju, javno će izaći i pozvati prevoznike i vozače koji imju mogućnosti za rad u inostranstvu da spakuju svoje kofere i odu iz BiH, jer ovdje se više ništa nema tražiti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )