FOTO: undefined

Krajem aprila ove godine u Srpskoj su zvanično bile nezaposlene 69.684 osobe što je, u odnosu na isti period lani za 10.445 ili 13 odsto.

U aprilu 2022. sa evidencije je brisano 4.380 nezaposlenih, od čega njih 2.281 zbog zaposlenja. Istovremeno, prijavljene su 2.863 osobe.

Kad je riječ o kvalifikacionoj strukturi, najviše nezaposlenih u Srpskoj je sa srednjom stručnom spremom – 22.310, te kvalifikovanih – 22.146, pokazuju poslednji podaci Zavoda za zapošljavanje RS.

Višu stručnu spremu imaju 832, dok je fakultetski obrazovano 8.885 nezaposlenih, a zvanje mastera ima 509 nezaposlenih.

Na biroima je i 45 magistara, te 25 doktora nauka. Zvanična statistika pokazuje da je u aprilu prošle godine u Srpskoj bilo 15 nezaposlenih doktora nauka.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Srpskoj, svaki osmi ima fakultetsku diplomu.

Kako su ranije saopštili iz Zavoda za zapošljavanje RS, u okviru visoke stručne spreme do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.

S druge strane, na posao najduže čekaju radnici prirodnih nauka – geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, te pedagozi, s prosječnom dužinom oko dvije godine.

Kad je riječ o starosnoj dobi, među nezaposlenima u Srpskoj u aprilu ove godine najviše je onih od 50 do 60 godina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )