InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Semberija: Četiri godine poslije strašnog potopa /FOTO/

Izvor: InfoBijeljina.com
16.05.2018 17:36
0

Radnici na poslu, seljaci na njivi, domaćice kraj šporeta... Slika koju danas gledamo ni po čemu ne naslućuje da je prije četiri godine bio totalni potop. Stanovnici Jelaza, Velinog Sela i Klisa nastavili su da žive i nakon 2014. Pitanje je kako?!FOTO: InfoBijeljina„Kod nas nije bila poplava, to je bio potop. Kao pred smak svijeta. Nikada neću zaboraviti taj trenutak kad se čuje samo koliko voda žubori i taj hladan osjećaj pod nogama... Voda raste, a mi bespomoćni“, priča za InfoBijeljina Slaviša, stanovnik Velinog Sela u čijim očima se i sada nazire strah i uz uzdah dodaje:

„Znate li šta znči kad gledaš sve ono što si uzgajao, stvarao kako umire... Krave, telad, bikovi, svinje... Sve se u vodi guši, cvili...“

Ista priča kod većine. I isti strahovi.

„Ni danas nije svejedno. Kada kiša počne da pada, oči svih nas su uprte u nebo i u vodostaje“, ističe Milevka i kaže da svoje grlo od 35 svinja još nije uspjela da obnovi.

Stanovništvo je pomalo i ljuto na gradsku vlast zbog, kako kažu, nemara prema stanovništvu koje je pretrpjelo katastofu.

„Dobio sam samo vaučer od pet hiljada maraka... Šta mislite da li može jedna štala puna govedi da se obnovi s tim“, pita Ilija iz Klisa.

U maju 2014. godine, u Semberiji poplave su ugrozile više od 40.000 domaćinstava. Dvije trećine obradivih površina bilo je pod vodom i uginulo je oko 190 tona stoke. Ukupna šteta u Semberiji procijenjena je na 392 miliona maraka. 

Prvi čovjek Bijeljine Mićo Mićić istakao je ranije da se radi na velikim i bitnim projektima zaštite od poplava.

„Zahvaljujući donaciji Turske radi se na regulaciji rijeke Janje. Izgradnja Drinskog nasipa od Glavičica do ušća u Savu treba da počne i radiće se u tri faze, a cijela jedna služba u Gradskoj upravi već dvije godine radi na eksproprijaciji zemljišta na trasi budućeg nasipa. Do sada je izvršena eksproprijacija preko 500 parcela zemljišta, u šta je uloženo više od dva miliona konvertibilnih maraka, obezbijeđenih iz Fonda solidarnosti i gradskog budžeta“, rekao je Mićić.

Mićić je naglasio da cijela Semberija je oporavljena i da više nema straha da se sličan scenario može ponoviti.

Ipak, osim u čvrstinu nasipa, stanovnici Bijeljine i okolnih sela, najviše se uzdaju, u kako kažu, nebo i sitne kapi kiše koje su već nekoliko puta pokazale koliku katastrifu mogu da donesu.Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.